sunnuntai 3. elokuuta 2014

Grenoble

Matka jatkui Annecystä etelään.


Moottoriteiden tulliportit tulivat tutuiksi, jonottaa niillä ei tarvinnut, tunnistus hoituu etänä automaattisesti kun maksu on suoritettu.


Helteisen iltapäivän pysähdyspaikka oli Grenoble, ja bussi jätti sen taidemuseon edustalle. Vaihtuvassa näyttelyssä olisi ollut Rembrandtia, meitä olisi kiinnostanut enemmän museon kahvila, mutta sen lounasaika oli juuri päättynyt joten jouduimme kävelemään kauemmas.


Museon pihalta, ja oikeastaan kaikkialta Grenoblessa, näkyy kaupunkia vuoren huipulla hallitseva linnoistus, Bastilji.


Linnavuorelle vie ilmarata, jonka vaunuja kutsutaan kupliksi.


Kaupungin vanha keskusta henki ranskalaista barokkiklassismia jos nyt jotain arkkitehtuurista uskaltautuisin sanomaan.


Ja kukas siellä torilla onkaan? Bayardin herra Pierre Terrail, "ritari peloton ja nuhteeton" oli kotoisin näiltä seuduilta, ja ehti palvella kolmea Ranskan kuningasta ns. Italian sodissa 1400-luvun lopussa ja 1500-luvun alussa. Tämä ritarihyveiden ruumiillistuma sai surmansa ampuma-aseen kuulasta, mitä voinee pitää symbolina aikojen vaihtumiselle.


Isèrejoki virtaa kaupungin halki ja pikaisen aterian nautituamme pysyttelimme loppuajan sen tuntumassa. Vastarannan kapeat talot olivat aikoinaan kuuluneet käsityöläisille.


Joenrannan kadulta löytyi myös antiikkimarkkinat, tai kirpputori, kummin tuota halunneekaan kutsua.Bayard oli ollut tuttu ennestään, mutta toista kuuluisuutta piti jo googlata. Xavier Jouvin eli 1801-44 ja antoi patsaaksi asti arvostetun panoksensa hansikasteollisuuden kehityksessä.

.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...