torstai 10. huhtikuuta 2014

Tex Willer, Alaska ja Turku

Uusimmassa Maxi-Texissä Alaskan ihmissyöjät Tex Willer pääsee niin "lähelle" Suomea kuin kaiketi mahdollista lienee. Alkuun on jopa lisätty muutaman rivin esipuhe, jossa kerrataan Venäjän Alaskan suomalainen historia, suomalaissyntyiset kuvernöörit Etholén ja Furuhjelm sekä tietysti Sitkaan koulua perustamassa ollut Uno Cygnaeus.

Sitkaan ja sen lähelle sijoittuu myös Texin ja kumppaneiden seikkailu valaanpyytäjien ja alkuperäiskansa tlingitien parissa. Sodaksi asti tulehtuneiden välien paikkailu kehittyy vähitellen kadonneiden tyttöjen mysteerin selvittelyksi ja viimein aseelliseksi loppuselvittelyksi kaukana erämaiden sylissä. Tex-tarinoiden on sanottu yleensäkin verkkaistuneen, ja ainakin tämä laahasi jo suorastaan unettavan pitkänä suuren osan 300+ sivustaan.

Mutta miten tästä päädytään Turkuun? Tex seikkailee jo Yhdysvalloille siirtyneessä Alaskassa, mutta ennen vuotta 1867 Alaskassa asui kenties satoja suomalaisia, ja sen rannoilla kävi koko joukko suomalaisia merimiehiä. Kulttuurien museoon kertynyt Alaska-kokoelma on nimetty Etholénin mukaan. Myös Turkuun tuli eksoottista esineistöä, joka turkulaisten koulujen kautta päätyi joksikin aikaa myös Turun museokeskuksen edeltäjälle, ja edelleen Helsinkiin. Ei kuitenkaan kaikki, vaan  pari Alaska-esinettä meillekin jäi, nimittäin keides muiden kuin tlingitien matkamuistoiksi veistämät kaksi kanootin pienoismallia. Niiden esikuvina ovat olleet tlingitien omat kanootit.


.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...