maanantai 9. joulukuuta 2013

Kovaa (?) peliä Helsingissä

Yksikkömme blogissa kerrottiin taannoin lautapeleistä väitöskirjaansa tekevän Hennan käynnistä museollamme. Hennan dokumentoimat pelit olivat valtaosin ns. kilpajuoksupelejä, ja niistä kaksi sijoittui nykyiseen pääkaupunkiimme.


Ensimmäisen pelin taustasta on kertonut Marja Pehkonen Helsingin kaupunginmuseon Narinkka-vuosikirjassa 1979. Liikennöinti Helsingin hevosraitioteillä alkoi joulukuussa 1890, ja vielä samana vuonna julkaistiin sen innoittamana Omnibus spel - Omnibus peli. Kartan reittejä kierretään nopanheittojen antamin pistemäärin pisteestä toiseen, ja jokaisessa pisteessä on oma runonpätkänsä ja mahdollisen vaikutus liikkumiseen. Narinkassa myös julkaistiin pelin säännöt ja liitteenä pelin kartta mustavalkoisena painoksena!


Omnibus oli painettu helsinkiläisessä Tilgmannin kirjapainossa, niin myös tämä toinen peli.Helsingin peli kuvaa 57:ä pääkaupungin nähtävyyttä ja on jugendvivahteiseen ornamentiikkaan perustuen vuosisadan takaa sekin, kuitenkin 1900-luvun puolelta sillä ratikat kulkevat jo sähköllä (hevosomnibussi lopetti ajamisen lokakuussa 1901). Säännöt puuttuvat, mutta reunaan on kirjoitettu lyijykynällä ruotsiksi eri kohteiden tapahtumat (saat/maksat rahaa, mene kohtaan se-ja-se jne.)

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Tampereella pelasimme Helsingin peliä ystäväni kanssa innoissamme 1970-luvun alussa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...