tiistai 17. joulukuuta 2013

Muistoja historian julkkiksista Naantalissa

Naantalissa on kaksi muistotaulua, jotka erityisesti ovat suosikkejani. Ensimmäinen niistä on  Muumimaailmalle vievän kadun varressa, Merisalin takana.


Kallioon kiinnitetty pronssikyltti kertoo Venäjän keisariperheen, Aleksanteri III:n, puolisonsa Marian ja kruununperillinen Nikolain, nousseen täässä maihin 7. heinäkuuta 1885.


Muistoja keisariperheen kesäretkistä Turun saaristoon on ikuistettu saariston peruskallioonkin, joten mikä ettei pistäytyminen Naantalin rannassa ollut muistomerkin arvoinen.

Toisessa kohtaa mainittua rantaa on puolestaan kivinen muistolaatta.


Tämä kesäravintolan sisäänkäynin päällä nököttävä muistolaatta teksteineen on aivan vastustamaton.


Keskiajan mainehikkain mies Maunu II Tavast Jumalan armosta Turun piispa asui viimeiset elinvuotensa 1450-52 tällä paikalla olleessa talossaan ja päätti siinä päivänsä. Ja toki Maunu Tavast olikin Suomen keskiajan tärkeimpiä toimijoita. Hänen panoksestaan tuomiokirkon laajentamiseen on tiedetty vanhastaan, ja uudempi tutkimus on ajoittanut monet pitäjänkirkotkin hänen kaudelleen. Harvinaista kyllä hän myös erosi virassaan jääden viettämään eläkepäiviään Naantaliin rakenteilla olevan luostarin lähelle.

Maunu oli opiskellut Prahan yliopistossa. Hänen seuraajansa Olavi Tavastin opiskelusta Pariisissa onkin ollut jo aiemmin puhe Henrik Djäknin yhteydessä.

2 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Siellä on myös Jöns Budden muistomerkki.

Kari Hintsala kirjoitti...

Hieno sekin! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...