perjantai 20. tammikuuta 2012

Sika-Kyöstin pistooli


Perjantaiesineenä yksi Turun museokeskuksen legendaarisimpia aseita, ns. Sika-Kyöstin pistooli. Tällä nimellä tunnettiin 1800-1836 Varsinais-Suomessa elänyt Kustaa Nummelin, jonka rikollisura päättyi nimismies Landzettin toimesta Raision kirkolla. Peiteoperaatiossa ryövärin seuraan soluttautunut Landzett ampui tämän pidätystilanteessa. Museon kokoelmiin pistooli tuli "aseena, jolla Sika-Kyösti ammuttiin", mutta hänet surmattiin haulikolla, ja molemmista päistään lyhennetty ratsuväen piilukkoinen pistooli onkin ollut omiaan rikolliselle, jonka piti kätkeä se vaatetukseensa.

Ase on esillä Liedon Vanhalinnassa eilen avautuneessa näyttelyssä Maaseppien aseita - niuhat, väljät ja kiväärit, joka on tehty yhdessä Arma Aboan kanssa, ja jossa on myös Metsästysmuseon ja Turun museokeskuksen esineitä. Tässä pari kuvaa eilisillalta.Toinen vetonaula oli Metsästysmuseon kokoelmista saatu Martti Kitusen (1747-1833) karhupyssy, asiaankuuluvasti karhuntaljan kera.


Samaan aikaan avautui näyttely Vaatteen viesti, kokonaan Vanhalinnan omista kokoelmista koottu.Päärakennuksen alakerrassa myös maalauksia ja luontokuvia. Näyttelyt ovat auki kevättalven ajan.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...