torstai 26. tammikuuta 2012

Semnan rajakivi


Tämä hieroglyfein kirjailtu kivipaasi eli steela pystytettiin faarao Senusret III:n hallituskauden 16. vuonna, meille tutummin 1857 eKr. Senusretin tiedetään tehneen neljä sotaretkeä eteläistä naapuriaan Nubiaa vastaan. Niistä kolmannella hän teetätti tämän mahtinsa (kirjaimellisesti kiveenhakatun) julistuksen Niilin 2. kataraktin luokse, jossa sijaitsivat joen molemmin puolin Semnan ja Kumman rajalinnoitukset (jääneet nyttemmin Nasserin tekojärven alle).

Steela on nykyään esillä Berliinin Neues Museumissa. Saksaan sen aikoinaan hankki egyptologi Karl Lepsius (1810-84), jonka johtama retkikunta keräsi 1840-luvulla Lähi-idästä kaikkiaan yli 15000 esinettä. Mistä asti egyptiläiset olivat kiven tuoneet, ei ole tiedossani, mutta Lepsiuksen käytössä olleelle 1800-luvun teknologialle sen siirtäminen tuotti ongelmia. Näyttelytekstin mukaan neuvokas egyptologi muitta mutkitta kuumensi kiveä saadakseen siitä lohkeamaan paloja kääntöpuolelta ja kuorman näin pienemmäksi!

Edes tämä ei auttanut, vaan Berliinin raahattiin siinä vaiheessa vain kiven yläosa. Alaosa jäi Niilin rannalle, ja sen saksalaiset hakivat talteen vasta yli 40 vuotta myöhemmin. Varsin ronskia oli siis preussilainen muinaisjäännösten keräily, mutta tätä älköön heidän dissaamisekseen katsottako - yhtä kursailematonta lienee ollut muidenkin eurooppalaisten kokoelmahankintatouhu.

Lepsiuksen piirroksen kivestä löytää täältä ja englanninkielisen käännöksen täältä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...