tiistai 17. tammikuuta 2012

Sähkömuseo Elektra

Joulun väliviikolla vierailimme Hämeenlinnassa, Sähkömuseo Elektrassa. Sen perusnäyttely kertoo luonnollisesti sähkön tuottamisesta......mutta varsinkin sähkön vaikutuksista kotitalouksissa ihmisten jokapäiväisen elämään.

Porukan nuorimmalle riitti kokeiltavaa härpäkettä.


Mutta mehän emme olleet Hämeenlinnassa varsinaisesti sähkön takia, vaan tutustumassa näyttelyyn Electrasta Pongiin - Piongista Pleikkaan oman tulevan peliaiheisen näyttelymme vuoksi.Se Electra muuten oli 1920-luvulta oleva "elektroninen tietovisa": piuhan yhdistäminen oikeaan vastausvaihtoehtoon sai valon syttymään.


Kysymys- ja vastauskortteja oli enemmänkin, mutta liitännät aina samat joten oikeat kysymys-vastaus-parit oppi pian muistamaan.

Itse en oikeastaan koskaan ole päässyt elektronisen pelaamisen sisään (mistä syytän korkeaa ikääni), mutta muissa läsnäolijoissa mm. tämä laite herätti asiaankuuluvia nostalgiaviboja.


Enpä olisi arvannut sitäkään että pelikonsoleja signeerataan, mutta uskottava se vain on.


Pelkkään katselemiseen ei tarvinnut tyytyä vaan museon aulakahvilaan oli järjestetty pienimuotoinen pelihelvetti (kuvassa myös vieraanvarainen isäntämme Kimmo Kyllönen).


Mutta mikäs tämä härpäke on?


Mies taustalla on Nikola Tesla (1856-1943), sähköalan monipuolinen keksijä, voisi kai sanoa suorastaan nero. Härpäke itse on puolen miljoonan voltin teslakäämi, jonka päällekytkeminen pimennetyssä museossa on todella sähäkkä elämys. Se kannattaa mennä kokemaan paikan päälle: Elektra on auki toukokuusta elokuuhun ja muulloin sopimuksesta, yhteystiedot löytyvät täältä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...