lauantai 28. tammikuuta 2012

Pommeja Turkuun


Epäilty pommi entisen raitiovaunuhallin lattian alla osoittautui (onneksi) vain kiveksi, mutta muistutti taas kerran, miten monella tapaa historiallisella maaperällä täällä Turun museotoimen keskeisen kohteen - Turun linnan - kulmilla liikutaan. Turkua pommitettiin raskaasti niin talvi- kuin jatkosodassa, ja erityisesti kohteena oli Turun satama. Oikaisen lounaalle Turun linnaan usein satamaradan vartta, ja kuluneella viikolla on mieleen tullut kartta, jonka näin pari vuotta sitten Forum Marinumin Merikaupunki talvisodassa -näyttelyssä, ja johon oli merkitty kaikki sodan aikana kaupunkiin pudonneet pommit. Satamaradan katkaisu oli varmasti yksi tavoitteista joten radan suora osuus Linnankadulta Malminkadun länsipäähän oli tähtäämisen (ja koneiden tulokulmankin) kannalta ilmeisen hyvä maali - melkoinen ryväs osumia sille linjalle oli karttaan kirjattu. Osansa sai myös Harja- ja sivellintehtaan päärakennus, joka paloi maan tasalle uudenvuodenaattona 1939. Paikalle 1941 noussut talo on nyt Turun museokeskuksen toimitilana.

Kuvan pommi ei liity tapaukseen, mutta osansa silläkin Turun historiassa on. Pommi putosi Museonmäen koulun pihalle talvi- tai jatkosodan aikana ja sitä säilytettiin koulussa muistona aina vuoteen 1994, jolloin se siirrettiin Turun museokeskuksen kokoelmiin. Maarian- ja Aurakadun kulmassa sijaitseva rakennus oli tuolloin Turun suomalaisen lyseon käytössä, nyt siinä sijaitsee Cygnaeuksen koulu. Pommia on myöhemmin maalailtu ja siivekkeitä korjailtu.

Lea-Kaarina Hallanvaaran tutkielma Turun pommituksista talvisodan aikana löytyy täältä.

Kuva: TMK

1 kommentti:

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

JVahe toteaa tuoreessa blogikirjoituksessaan Turkulaisia ilmapommeja hupaisasti
"Tarkemmissa tutkimuksissa Turussa on paljastunut, että kyseessä ei ollut pommi vaan kivi. Mikäli kiven annetaan olla rauhassa paikallaan, se ei aiheuta ympäristölleen vaaraa. Jos kivi nostetaan ylös, se voi pudota jonkun turkulaisen päähän. Tässä tapauksessa kivi voi vahingoittua ja turkulaisille kivensuojelijoille alkaa samanlainen parku kuin nyt on sudensuojelijoilla."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...