maanantai 30. tammikuuta 2012

Kotiin sodan jaloista 1914


Siviilit sodan jaloissa ei äkkiseltään luulisi olevan hyvä seurapelin aihe, mutta niinpä vain sellainen julkaistiin WSOY:n toimesta ensimmäisen maailmansodan sytyttyä. Matka kotiin 1914 Resan hem on kilpajuoksupeli, jossa sodan yllättämät suomalaiset pyrkivät mahdollisimman nopeasti pois vihollismaiksi muuttuneista Saksasta ja Itävalta-Unkarista ja takaisin Suomeen.


Lähtöpaikkoja on poikkeuksellisesti kolme: Wiesbaden, München ja Budapest. Kahden ensinmainitun reitit yhtyvät ruudussa 13 (Fontainebleau), mutta jäljelle jääneet haarat vasta Tukholmassa (62). Jokainen pelaaja varaa 25 pelimarkkaa, joista 5 markkaa annetaan kassaan, jonka voittaja saa pelin lopussa omakseen. Sitten vain matkaan kohti Helsinkiä läpi sotaan joutuneen Euroopan ja monenlaisten runomuotoon puettujen koettelemusten ja muutaman harvan onnenpotkun kautta. Yksi jälkimmäisistä on ruutu 7:

7. Louvain.   Pois täältä joutuin riennä, valtaa kauhu,
                  Niin hirmuinen on sodan pauhu.
                           (Muutetaan Pariisiin).


"Louvainin liekit" eli saksalaisten suorittamat teloitukset ja kuuluisan yliopistokirjaston polttaminen olivat sodan alun huomattava mediatapaus. Pelaajalle Louvain on kuitenkin mahdollisuus hypätä suoraan Pariisiin eli ruudusta 7 ruutuun 25.

Peli on ainakin ollut vahvasti ajan hermolla, lehdet ovat syksyllä 1914 epäilemättä olleet tulvillaan reportaaseja kotiin palanneista maanmiehistä. Tulisikohan enää kenellekään mieleen laatia peliä suomalaisten evakuoinneista maista, jotka UM julistaa matkustuskieltoon, viime talven Egyptin kriisin tapaan?

Peli on saatu Turun museokeskuksen kokoelmiin 1964.

Kuvat: TMK

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...