keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Vaakunaposliinia, osa 3Tämänkertaisen vaakunaesineemme kunto ei sallinut kuljetusta Kansallisarkiston näyttelyyn, joten se on edelleen Turun linnan perusnäyttelyssä esilinnan kustavilaisessa ruokasalissa. Kyseessä on teepöytä, jonka keraamiseeen kanteen on maalattu Carl Efraim Carpelanin (1732-1819) vapaaherrallinen vaakuna ja hänen mottonsa UPRIGTIG.


Vaakuna on ajalleen tyypillisesti rokokoota. Kaksi kauriin tai hirven tapaista eläintä kannattelee kilpeä, jonka yläpuolella on vapaaherran (paronin) tunnus, kaksi kypärää. Alareunassa on lisäksi Ruotsin Miekkaritarikunnan kunniamerkki. Miekkaritarikunnan ritari Carl Efraimista tuli vuonna 1770, ja seuraavana vuonna hänet korotettiin ansioistaan Pommerin sodassa vapaaherralliseen arvoon yhdessä setänsä Wilhelm Carpelanin (1700-88) kanssa. Wilhelmin sinettileimasimesta kirjoitin täällä.

Carl Efraim omisti Rymättylässä sijaitsevan Pakinaisten kartanon, jossa hän myös kuoli 87-vuotiaana vanhuudenheikkouteen (ålderdomsbräcklighet). Vain muutaman askeleen päässä kustavilaisesta ruokasalista sijaitsee ns. Porthanin huone, jossa on Pakinaisten kartanosta peräisin oleva kaakeliuuni...


...ja sen kaakeleissa Carl Efraim Carpelanin vaakuna kunniamerkkeineen kaikkineen.


Kuvat: TMK

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...