maanantai 6. kesäkuuta 2011

Vaakunaposliinia, osa 1

Kuva: TMK/Museot Online

Kansallisarkistossa avautui toukokuun lopulla näyttely Henkilö- ja sukuvaakunat Suomessa, johon lainattiin myös Turun museokeskuksen esineitä. Tässä niistä ensimmäinen, syvä lautanen, osa Kiinassa n. v. 1770 Ture Leonard Klinkowströmille (1735-1821) valmistettua astiastoa. Lautasen pohjaan on maalattu epäsymmetrisesti kahden kotkan kannattama Klinckowström-suvun vaakuna. Mielenkiintoista kyllä, vaakunan yllä olevan kruunun voi tulkita kreivilliseksi, vaikka tilaaja oli "vain" vapaaherra.


Alexander Roslinin muotokuva T.L. Klinckowströmistä. Kuva: Wikimedia commons.

Ruotsin Itä-Intian kauppakomppania toimi vuosina 1731-1813. Yhtiön kirjanpito poltettiin aina tilintarkastuksen jälkeen, mutta Göteborgin tullitilastoista on voitu laskea sen tuoneen maahan n. 2 miljoonaa kiinalaista posliiniesinettä. Kaupankäynti toimi niin, että komppanian laivat veivät ruotsalaisia vientituotteita Espanjan Cadiziin, jossa ne vaihdettiin Amerikan hopeaan. Tämä kirjaimellisesti "kova valuutta" oli ainoa, jonka kiinalaiset kelpuuttivat maksuvälineeksi.

Klinckowström-astiasto on jakautunut useisiin museoihin Suomessa ja Ruotsissa ja sitä on myös yksityisomistuksessa Suomessa. Lähes kaikki Turun museokeskuksen kokoelmiin kuuluvat osat ovat esillä Turun linnan perusnäyttelyssä esilinnan posliinikeittiössä, josta kuva alla.Kuva: TMK/Martti Puhakka

Kirjallisuutta:
Tore Frängsmyr: Ostindiska kompaniet (1976)
Heikki Hyvönen: Kiinalaista posliinia (1986)
Jan Wirgin: Från Kina till Europa (1998)

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...