keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Mottipeli


Vuoden 2012 peliaiheisen näyttelymme lähestyessä voisi olla paikallaan esitellä Turun museokeskuksen pelikokoelmaa. Varsinaiset kaupalliset strategiapelit kehitettiin 1950-luvulla, mutta jo sitä ennen oli tehty suurelle yleisölle tarkoitettuja "sotapelejä". Yksi tällaisista oli Mottipeli, jonka keksijäksi kerrotaan "eräs suomalainen upseeri, joka käytti pitkän toipumisaikansa sen suunnittelemiseen".

Kartta on puoliskoiltaan identtinen...


...ja nappuloita on ennätyksellisen vähän, vain neljä kummallekin: 2 hiihtoyksikköä, panssariyksikkö ja tykistöyksikkö.
Eivätkä säännötkään ole pitkät.


Lyhyesti kerrottuna päämääränä on vallata vastustajan taaimmainen tukikohta tai motittaa panssariyksikkö niin ettei sille jää mahdollisuutta liikkua mihinkään suuntaan. Hiihtoyksiköt voivat liikkua kaksi pisteiden välistä askelta sekä punaisia pääteitä että vihreitä sivuteitä myöten. Tykit ja tankit voivat liikkua vain yhden askeleen ja silloinkin vain pääteitä. Tykistö voi myös tietyin edellytyksin "työntää" hiihtoyksikön tieltään.

Koska molemmat osapuolet ovat vahvuudeltaan ja ominaisuuksiltaan identtiset, ei peli kovinkaan hyvin kuvaa talvisodan tilannetta. Itse asiassa se on asetelmaltaan symmetriseksi muutettu Kettu ja hanhet -peli, tai paremminkin sen muunnelma Asalto, jossa pyritään sekä vastustajan saartamiseen että asemien valtaamiseen. Pelin on julkaissut Kustannusosakeyhtiö Fennia, ajankohdasta ei ole tietoa. Museon kokoelmiin peli on saatu vuonna 1995.

Peli on esillä Pelien maailmoissa -näyttelyssä Turun linnan isossa linnantuvassa 27.4.2012-24.3.2013.

Kuvat: TMK/Kari Hintsala

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...