keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Kuriositeetteja museon kätköistä

Turun museokeskuksen lasi- ja posliinikokoelman digitoinnin ja Museot Onlineen siirtämisen myötä yleisön nähtäville on noussut esineitä, joiden kovana kohtalona on ollut virua koko museossaoloaikansa varaston pimeillä hyllyillä. Ainakin niin voimme hyvin perustein otaksua seuraavasta esinekaksikosta, ensinnäkin sen miespuolisesta osasta...

...ja sen feminiinisestä vastineesta.

Molemmat esineet ovat pulloja, todennäköisesti väkijuomien säilytykseen tarkoitettuja. Pullojen valmistuspaikaksi on luettelotiedoissa otaksuttu Someron Åvikin lasitehdasta, mutta ne voivat olla mistä tahansa. Kokoelmiin pullot ovat tulleet vuonna 1927 sittemmin Turkuun liitetystä Paattisten pitäjästä. Museon tuolloinen pääkirjan pitäjä on todennut niiden olevan "gammaldags glas, kuriositet".

Mistä näissä kuriositeeteissa on kysymys? Esinetyyppinä ne ovat sukua ns. viinakoiralle. Lasinpuhaltajamestarit saivat työvuoronsa jälkeen puhaltaa tuotteita omaan laskuunsa myytäväksi, ja tällöin heillä oli tilaisuus osoittaa taitojaan (ja huumorintajuaan) valmistamalla hieman erikoisempiakin esineitä.

Kuvat: TMK/Museot Online

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...