sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Bysantin armeijat

Ensivaikutelma kirjasta Byzantine Armies 325 AD - 1453 AD on ilmiselvä: kas, kas, Squadron/Signal Publications on mennyt Ospreyn tontille ja julkaissut colour plateilla ja valokuvilla kuvitetun lyhyen historiikin muinaisesta sotilasmahdista, tässä tapauksessa Bysantista.

Kyseessä on kreikkalaisen Periscopio Publicationsin kanssa yhteistyönä julkaistun Military Essays -sarjan ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa julkaisu. Kreikkalaisia ovat tekijätkin, kirjoittaja Dimitris Belezos ja kuvittaja Christos Giannopoulos. Kirja jakaantuu kolmeen osaa käsittäen varhais- (325-642), keski- (642-1204) ja myöhäisbysanttilaiset (1204-1461) ajanjaksot. Jokainen osa jakaantuu sotahistoriallisten tapausten kronikointiin sekä armeijan organisaatioon ko. ajanjaksona. Englanninkielinen käännös on sujuvaa ja Belezos yleensäkin ilmaisussaan selkeämpi kuin Ospreyn David Nicolle, joka tästä aikakaudesta yleensä kirjoittaa. Piirroskuvituksena on ennallistukset 12:sta soturista sangen pönäköissä asennoissa, lisäksi on piirretty pari sotakonetta. Muu kuvitus on valokuvia pääasiassa keskiaikaisista käsikirjoituksista ja linnoitusten raunioista.

Sisältöä on siis ennallistusten osalta yhden Men-at-Armsin verran, tekstiä 2-3 ja hintaa samaten n. 2-3 MAAn verran. Ei tämä mikään huonompi suorite ollut, harmi vain että se on jo vuodelta 2009 eikä jatkoa ole kuulunut. SSP on erikoitunut lähinnä 1900-lukuun, mutta myös toinen avaus kaukaisempaa historiaan on näemmä tehty. Great Battles of the World -sarja vaikuttaisi kilpailevan Ospreyn Campaignien kanssa, ainakin kaikki julkaistut kahdeksan taistelua on käsitelty Campaigneissä lukuun ottamatta Taistelua Britanniasta (mikä brittifirmalta onkin outo puute). Itselläni ei näistä ole ainuttakaan eikä aikomusta hankkia, mutta ehkä joku sellaisen lukenut voisi kommentoida.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...