perjantai 8. huhtikuuta 2011

Virtuaalinen Turun linna


Monien suurten nähtävyyksien tavoin myös Turun linnasta on nyt virtuaaliversio. Linnan sisä- ja ulkopuolelle pääsee (kirjaimellisesti) pyörimään TriniMedia Oy:n toteuttamalla sivustolla. Oikeaa tutustumista tällainen ei voi korvata, mutta on sillä puolensa. Linna on (monien kuuluisien nähtävyyksien tavoin, tässäkin asiassa) melkoinen sokkelikko, jossa ensikertalainen on aina päästään pyörällä. Puikkelehtimalla linnan läpi tässä nettiversiossa saa ainakin käsityksen siitä, mitä on odotettavissa. Plussaa on, että pääsee kurkistamaan interööreissä nurkkiin joita ei vierailijana näe, esim. Rokokoohuoneen osalta.

Kovin läheltä ei mitään näe edes zoomaamalla, ja suurissakin tiloissa on vain yksi (Kuninkaansali) tai kaksi (Pohjoinen näyttelyhalli) "tarkkailupistettä". Kuvaukset on tehty jokin vuosi sitten, sillä niiden jälkeen esilinnassa ovat avautuneet vielä Musiikkihuone ja Koilliskeittiö. Toisaalta Turku-sali ja muitakin perusnäyttelyn osia puretaan pian pois. Ison linnantuvan vaihtuvaksi näyttelyksi näyttää ikuistuneen vuosien 2006-2007 Sankari vai konna? Huoneet on kuvattu perusvalaistuksessaan, mikä merkitsee suhteellisen hämäriä näkymiä, vaikutelmaltaan kieltämättä autenttisia. Ehkäpä ideaa voisi vielä kehitellä, Google Art Projectin tavoin lisäämällä zoomattavaa kuvaa teoksista ja esineistä, tai edes linkittämällä Museot Onlineen tai sen tulevaan seuraajaan Kansalliseen Digitaaliseen Kirjastoon?

Sivustolla on toteutettu tekstinä, kuvina ja äänenä kaikenlaista informaatiota linnan historiasta, lähteinä Turun museokeskuksen opaskirjat ja Wikipedia. Kieliversioina ovat suomi, englanti ja Turun murre (!), ruotsin puuttumista ihmettelen.

Vastaavaa muualla: Google Art Project.

Kuva: TMK/Martti Puhakka

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Toivon mukaan sivut houkuttelevat lisää kävijöitä linnaan. Harmi, että tekstissä on paljon virheitä, huomauttaa Salme.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...