tiistai 11. tammikuuta 2011

Firenze, osa I

Firenzessä annoimme viimein periksi Italian helteelle ja jätimme päiväsaikaisen opastetun kierroksen väliin. Iltakävelylle sen sijaan menimme, ja yhdessä illassa kaupungin keskustan todella kiersikin.

Arnojoki virtaili nyt rauhaisana, toista oli kun Firenzen yllätti vuoden 1966 tulva.


Rantakadulla oli myös hurjannäköinen veistos, vuonna 1867 käydyn Mentanan taistelun muistomerkki. Garibaldin johtama yritys Rooman valtaamiseksi tyrehtyi Ranskan ja Kirkkovaltion vastarintaan. Firenze oli vielä tuolloin (1865-70) Italian pääkaupunki. Roomasta tuli pääkaupunki vasta Kirkkovaltion kukistuttua.


Joen rantaa kulkee myös ns. Vasarin käytävä, toiselta nimeltään Percorso del Principe, katutason yläpuolella kulkeva käytävä, joka yhdistää kaksi aikoinaan Mediceille kuulunutta palatsia, Arnon pohjoispuolella olevan Palazzo Vecchion ja eteläpuolella olevan Palazzo Pittin.


Arnon yli käytävä kulkee Ponte Vecchion kautta. Sillan kaupat olivat tuolloin jo kiinni...


...mutta itse sillan avoimelta keskikohdalta avautuivat näkymät molempiin suuntiin, tässä yläjuoksulle päin.


Sillalla on muistolaatta konsuli Gerhard Wolfille, jonka ansioksi on laskettu sillan pelastuminen toisessa maailmansodassa - saksalaisethan räjäyttivät kaikki muut Firenzen sillat. Mielenkiintoista kyllä saksankielinen Wikipedia tietää Wolfille vallan toiset synnyin- ja kuolinvuodet kuin firenzeläisten laatta.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...