sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Firenze, osa III

Piazza della Signoria! Siinä se vihdoin oli. Palazzo Vecchio...


...ja sen edustalla ehkä maailman kuuluisin veistos, Michelangelon David, museossa jo tosin vuodesta 1873 ja kopiona vuodesta 1910 lähtien. David on heittänyt todella pitkän varjon taidehistoriaan, joten hänen varjonsa on tässä kuvassa paikallaan. :-)


Palatsin sisäänkäynnin toisella puolen Bandinellin veistos Herakles ja Cacus. Jälkimmäinen hahmo oli tultahönkivä hirviö ja Vulkanuksen poika, joka asui Rooman Palatinuskukkulalla. Herakles listi hänet osana 10. urotyötään.Silmäys Palazzo Vecchion ensimmäiselle sisäpihalle...


...ja paluu Piazzalle, jonka eteläreunalla on puolestaan herttua Cosimo I:n henkivartijalansieereista nimensä saanut Loggia de Lanzi lukuisine veistoksineen.


Kuten tämä Cellinin pronssinen Perseus pitelemässä Medusan päätä. Vuodelta 1554, tiettävästi Cosimon vihamiehille varoitukseksi tarkoitettu......ja tämä Giambolognan veistämä, jossa Herkules on tapansa mukaan taas tappamassa jotakuta, tällä kertaa kentauri Nessusta...


...ja tämä Giambolognan Sabiinitarten ryöstö. Mutta mikäs talo siellä takana on?


Ei itse asiassa aavistustakaan, mutta olkoon tämä kuva aukion länsipuolelta esimerkkinä tavasta, jolla Italiassa pidetään arvorakennukset "näkyvillä" myös remonttien ajan.


Aukion pohjoispuolella olevassa katukahvilassa puolestaan tuli juotua Italian matkan kalleimmat oluet, mutta tunnelma öisellä piazzalla oli sen arvoista, olihan eräs lapsuuden unelma toteutunut.

Mutta eihän Firenzen historiakaan pelkkää renessanssia ollut. Siitä muistutti piazzan keskellä laatta, jonka mukaan paikalla poltettiin kirjarovioiden varhainen sytyttelijä, dominikaanimunkki Girolamo Savonarola vuonna 1498.

1 kommentti:

nina kirjoitti...

Mielenkiintoista! Iltalukemisena on juuri M.Whiten "Firenzen salaliitto". Ei tosiaankaan mikään helmi kirjojen joukossa, suomennoksesta puhumattakaan. Liikkuu 1400-luvun ja nykypäivän välillä. Paikat ovat kuitenkin samoja joista kuvasi, joten hauska nähdä miltä ne nykyään näyttävät.Parhaillaan patologiarkeologi (onko semmoisia oikeasti olemassa?)avaa Cosimon ruumista...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...