Brittiläinen Helion & Company on ehtinyt julkaista jo koko joukon militariakirjasia sarjassaan Century of the Soldier 1618-1721, niistä (onneksi) suurin osa käsittelee historian ehkä tylsintä sotaa, Englannin sisällissotaa 1600-luvun puolivälissä. Mutta jotain mielenkiintoistakin löytyy, ja tutustumismielessä tilasin kirjasen The Swedish Army in the Great Northern War, 1700-1721. Kirjoittajana on ollut ruotsalainen Lars Ericson Wolke, alan asiantuntija, jota olisi ollut tilaisuus kuunnella syksyllä Forum Marinumin esitelmäsarjassa, mutta niinhän se taas laiskuuttani jäi.
Ospreyn sarjoihinhan tämä tietysti vertautuu, ollen hieman laajempi versio (100+ sivua) Men-at-Armsista tai Elitestä. Kuvitus on mustavalkoinen, lukuun ottamatta väripiirrossivuja (piirtäjänä ukrainalainen Sergei Shamenkov, kansikuvan tosin Steve Noon kuten helposti tunnistaakin), joita onkin Ospreyhin verrattuna tuplaten, 16 kpl, kirjan lopussa olevine kommentaareineen. Teksti esittelee karoliiniarmeijan organisaatiota, aseita, sotilaspukuja jne. Suuren Pohjan sodan vaiheet on käsitelty lyhyesti, enemmän sivuja on varattu seitsemälle taistelulle havainnollistamaan karoliinien taktiikkaa: Narva 1700, Fraustadt 1706, Pultava 1709, Helsingborg 1710, Gadebusch 1712, Armfeltin sotaretki Norjan vuorille Trondheimin valtaamiseksi (1718-19), sekä Tukholman saaristossa käyty Södra Stäketin kahakka (1719)
Itselleni tuli, noloa kyllä, aivan uutena tietona että karoliinijalkaväki jakautui kuuden miehen teltta- ja messiporukoihin. Uutta oli myös että Ruotsissa seurattiin samaan aikaan käytyä Espanjan perimyssotaa, jonka taisteluja ja piirityksiä kuvaavia karttoja on kertynyt sota-arkistoon sadoittain, ilmeisesti Royal-Suédois -rykmentin upseerien sekä sittemmin Ruotsin kuninkaaksi nousseen mutta sitä ennen mainitussa sodassa taistelleen Hessen-Kasselin kreivin Fredrikin mukana.
Myös Ospreyltä ilmestyy tänä vuonna kirjanen karoliiniarmeijasta. Aiheen perusteos on edelleenkin Alf Åbergin ja Göte Göranssonin Karoliner (1976).
Kirjassa suositeltu Hans Högmanin militariasivusto.
Suuri Pohjan sota strategialautapelinä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti