torstai 17. tammikuuta 2019

Kadonnut Daniel Hjort

Turun linnan luona kuvattiin 1962 tv-draamaa Daniel Hjort. Tämän yhteispohjoismaisen tuotannon ohjasi myöhemmin Hovimäestä ja Metsoloista tunnetuksi tullut Carl Mesterton. Johan Flemingiä esitti Leif Wager, mutta muun esiintyjäkaartin nimet eivät ainakaan itselleni sanoneet mitään. Keijo Hakanen valokuvasi Turun linnan länsipäädyssä kuvattua joukkokohtausta, nuo parikymmentä kuvaa on Turun museokeskuksen valokuva-arkisto julkaissut nyt Finnassa.


Sotilaat poseeraavat tykin vierellä sekä jalan että ratsain.Kaarle-herttuan kosto: hirsipuu odottaa kuningas Sigismundille uskollisena pysyneitä. Näytelmä yhdisteli vuosien 1597 ja 1599 piiritysten tapahtumia.


Piispa Ericus Erici Sorolaista esitti Leo Golowin.


Varsinkin kuviin on päässyt tämä nuori naisnäyttelijä, jonka voi bongata kaikkiaan 10 kuvasta! Mutta kuka hän on ja mitä roolia hän tv-draamassa esitti?Mutta esittipä ketä hyvänsä, roolisuoritusta ei enää arvioida voi. Tuotantoon musiikin säveltäneen Erkki Ertaman haastattelusta käy ilmi ettei se ole säilynyt:
Daniel Hjortin myöhemmin kokeman kohtalon järjellisyyttä Ertama ei jaksa ymmärtää vieläkään: tallennetta tästä työläästä ja kalliista, sinfoniaorkesterin voimalla säestetystä ja Turun linnassa kuvatusta kulttuurihankkeesta ei enää löydy mistään. Koko jättiproduktion ääni- ja kuvanauhat lienee Ylessä ”säästösyistä” yksinkertaisesti pyyhitty yli ja nauhoitettu uutta päälle!
Keijo Hakasen kuvat ovat siis mahdollisesti kaikki mitä tuosta Turun linnan historiaan liittyvästä tv-draamasta on jäljellä.

PÄIVITYS 29.10.2019: Elokuva on kuin onkin säilynyt ja nyt nähtävissä Yle Areenassa!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...