torstai 8. syyskuuta 2016

Näyttely ensimmäisen maailmansodan muistolle

Aivan yllättäen tuli Budapestissa Tonavan länsirannalla, hieman linnavuoresta etelään vastaan tällainen näky.


Kysessä oli vastikään auennut näyttely Új világ született, suomeksi jotakuinkin "Uuden maailman synty". Veistokset rakennuksen edustalla kuvaavat ensimmäisen maailmansodan sotilaita.


Sotilaat oven edessä pitelevät asetta joka sodan aloitti: FN Browning M1910, jolla Gavrilo Princip surmasi arkkiherttua Frans Ferdinandin 28. kesäkuuta 1914.Kyseessä ei ole museo, näyttäessäni ICOM-korttia sitä ei juuri siitä syystä kelpuutettu, vaan erikoistehosteille rakennettu näyttely, jossa aidoilla esineillä oli kuitenkin osansa. Niin, mikä on enää museo ja mikä ei?

Ratsumies 1914 (takana) ja 1918 (edessä).


Ensimmäisen kerran sota uhkasi myös ilmasta käsin.


Eläimet sodassa: kanarialintu (kaasun tunnistamiseen), kirjekyyhky, koira ja hevonen.


Kotirintama.


Kellot valetaan aseiksi.


Juoksuhautaa (IWM:n malliin)


Keskusvaltojen propagandaa...


ja ympärysvaltojen.


Peilit moninkertaistivat sankarihaudat loputtomiksi. Ensimmäisessä maailmansodassa kuoli n. 10 miljoonaa sotilasta,


Vaikuttava ja suositeltava kokemus, käykää ihmeessä jos Budapestiin menette.

Päivän lopuksi käytiin vielä läheisessä Rudasin kylpylässä, jonka vanhimmat osat ovat jo 1500-luvun puolivälistä. Monia korjauksia lienee tuo kokenut, mutta aika aito-ottomaaninen fiilis siellä kupolin alla mineraalivesialtaassa lilluessa ja seinäkomeroiden muqarnoja ihaillessa tuli. Käytännöt Budapestin kylpylöissä vaihtelevat, ja täällä sai käyttöönsä lannevaatteen joka peitti vain alaruumiin etuosan - melkoisen hupaisa näky takaapäin kuten varmasti voitte kuvitella. Aivan yhtä upea oli uudenuutukainen kattoallas (sillä puolen käytettiin jo uimapukuja), jossa hellepäivän illassa oli mukava istua ja nauttia Tonavan rannan näkymistä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...