torstai 1. syyskuuta 2016

Kuralassa ja Ristimäellä taas kerran (2) sunnuntai

Muinaistekniikan päivät jatkuivat Kuralassa sunnuntaina. Juha Ruohosen luento Ristimäen kaivauksista veti Vanhan Kanalan luentosalin täyteen, kuten aina.


Luennon jälkeen Ruohonen veti kierroksen lähiseudun muinaisjäännöksille. Ensimmäinen niistä olikin tuttu omilta löytöretkeilyiltä kolmen vuoden takaa: Pähkinämäen rautakautinen hautaröykkiö.


Aivan lähellä, usein kuljetun Vanhan Ravattulantien varressa, oli muinaisjäännösrekisterin kohde "Mattila 1". Noloa kyllä en ollut kiinnittänyt röykkiöön aiemmin mitään huomiota vaikka se näkyy hyvin tiellekin.


Kierros päättyi Ristimäelle, jolla kaivausalue oli sitten viime näkemän laajentunut opetuskaivausalueen verran.Rauli-myrsky oli edellisenä päivänä tehnyt selvää yhden kaivannon suojakatoksesta.


Aivan ensimmäiseksi avattu kaivausalue, jossa itsekin olimme yleisökaivausten aikana möyrineet. Syvempänä näkyvä hauta oli sen kommin kaivettu kokonaan.


Siitäkin oli löytynyt värikkäitä lasihelmiä, 3 kpl. Eivät siis vain aikuiset vaan myös pienet lapset saattoivat saada niitä mukaansa hautaan.


Kirkon hypoteettinen pienoismalli oli esillä tuttuun tapaan.


Ristimäellä on kaivettu vuodesta 2010 lähtien, mutta nyt ilmeisesti vimeistä kertaa, ja opetuskaivaukset siirtyvät toiseen kohteeseen.


Myöhemmin iltapäivällä palasin vielä Kuralaan seuraamaan WarusSeppäin killan taistelunäytöksiä...


ja suremaan Kuralan pihapiirin hopeapajujen kohtaloa Rauli-myrskyssä.

.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...