maanantai 20. tammikuuta 2014

Enemmän kuin tuhat sanaa?

Turun linnan isossa linnantuvassa avautui joulun alla näyttely Turun linnasta kirjallisuudessa ja taiteessa. Näyttelyn kirjallisuuspuolesta on vastannut Nina Lepokorpi ja taiteesta Marjo Aurekoski-Turjas.


Aivan kaikkia kirjoja tai aivan kaikkia linnasta maalattuja tauluja ei ole ollut tarkoitus esille laittaa, ja melkoinen määrä niitä olisikin. Linnantuvan keskiosaa hallitseva vitriini kertoo niistä stereotypioista, joilla itse linnaa rakennuksena ja siellä asuneita miehiä, naisia ja lapsia on kuvattu, siis neljältä eri kantilta.


Linnan arkeologisia löytöjä, linnan todelllisten asukkaiden aikoinaan käsissään pitelemiä. Ja niin, onhan siellä myös se kuuluisa Kaarina Maununtyttären hammas (ei tässä kuvassa).


Myös Turun linnaa kuvaavaa taidetta on käsitelty eri näkökulmista. Itse pysähdyin näiden interiööreistä maalattujen tutkielmien eteen. Ajatus linnassa työskentelevistä taiteilijoista on kiehtonut siitä pitäen kun näin miten suosittua se on Louvressa. Näitä interiöörikuvia lienee melko paljon, Turussa ja muuallakin.


Kuvassa oikealla museon ensimmäisen palkatun ammattilaisen, intendentti Walter von Konowin muotokuva. Onko kuvan tuoli sama kuin sen edessä oleva? Emme ole varmoja, mutta tiedämme Konowin surutta maalauttaneen kokoelmien tuoleja valkoisiksi jotta ne sopisivat hänen luomiinsa interiööreihin. Antikvaariset käsitykset olivat sata vuotta sitten hieman toiset.

Turun linnasta kertovia kirjoja, joiden pariin istahtaa sohvalle.


Näyttely on esillä aina 8. maaliskuuta 2015 saakka. Pitäisiköhän ottaa asiakseen itsekin lukea jokin tai joitain Turun linnaan sijoittuvia kirjoja kuluvan vuoden aikana?

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...