perjantai 24. tammikuuta 2014

Henkikomppanian lippu


Työviikko on mennyt niin heraldiikan merkeissä että perjantaiesineenä sitä itseään omista kokoelmista eli jalkaväkirykmentin henkikomppanian lipun fragmentti Ruotsin vallan lopulta.

Kuten aiemmin kerroin, rykmentin muiden komppanioiden liput kuvasivat maakuntansa vaakunaa, mutta ensimmäisen, henkikomppaniaksi (livkompaniet) kutsutun, lippu oli aina valkoinen ja siinä oli keskellä suuri valtakunnanvaakuna kulloisenkin hallitsijan nimikirjaimineen. Kulmassa ollut maakuntatunnus puuttuu, joten rykmenttiä emme pysty jäljittämään. Lipun kuviointi kirjailemalla tuli maalaamisen sijaan 1700-luvun puolivälissä. Nimikirjaimet ja vaakunan sydänkilpi kertovat nekin jotain.


Sydänkilvessä on Vaasojen lyhteen sijasta Holstein-Gottorpin vaakuna, joka tuli siihen Aadolf Fredrikin myötä 1751, ja oli käytössä vuoteen 1818 saakka. Kirjaimet GRS taas viittaavat Kustaa III:een ja ajoittavat lipun valmistuksen vuosiin 1771-92. Oliko se mukana Kustaan sodassa 1788-90?

A flag of infantry regiment's first or so-called life company from the reign of Gustav III of Sweden (1771-92). A regiment couldn't be identified because of fragmentariness. Line company flags had provincial coat-of-arms.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...