keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Vuosi 2014


Alkanut vuosi tuo eteemme ensimmäisen maailmansodan muistelun 100-vuotissyklin, Sarajevon laukaukset 28. kesäkuuta ja siitä eteenpäin Verdunin, Sommen ja muiden suurtaistelujen kautta Venäjän vallankumoukseen - ja Suomen itsenäistymiseen. Miten vuosia 1914-1918 tullaan eri puolilla Eurooppaa muistamaan, on mielenkiintoista nähdä. Viimeisetkin sodan veteraanit ovat jo kuolleet, mutta arkistoaineisto on valtava. Siinä missä toista maailmansotaa tulkitaan melkein päivästä toiseen, ilmestyy sen edeltäjästä kirjojakin vain harvakseltaan.

Ensimmäinen maailmansota on konflikti, jota edes voittajat eivät ole halunneet erityisesti muistella, joten varsinaisia juhlallisuuksia tuskin on tulossa, mutta uhrien muistamisia ja sovinnon vakuutuksia kenties kuitenkin. Museoista ainakin brittiläinen Imperial War Museum on valmistautumassa 100-vuotiskauteen tosissaan.

Suomessa valmistaudutaan toki vuoteen 1917, mitä virallisimmin valtioneuvoston toimesta, mutta tullaanko itse maailmansodan vaikutuksista silloisten suomalaisten elämään missään kertomaan? Kun viitisen vuotta sitten elettiin Suomen sodan 200-vuotissykliä (joka Turussa venyi vuoteen 1812/2012 asti) ja sisällissodan 90-vuotissykliä, noteerattiin edellämainittu niin monin näyttelyin eri puolilla että itse aloin olla jo aika täynnä empiretyyliä, sen sijaan jälkimmäisestä kaipasi esinelainoja kokoelmistamme vain yksi museo, Liedon Nautelankoski. Miten siis käynee tämän aiheen kanssa, ensimmäiseen maailmansotaan liittyvää esineistöä kokoelmissamme joka tapauksessa löytyy.

Näistä sotaisista mietteistä huolimatta hyvää uutta vuotta 2014 kaikille blogin lukijoille!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...