perjantai 8. marraskuuta 2013

Lautanen Kiinasta


Jälleen etsintäkuulutamme esineen alkuperää. Turun museokokoelmiin kuuluu tämä kiinalainen vuosien 1750-90 välille ajoitettu vati tai lautanen, jonka halkaisija on 20,2 cm ja korkeus 4 cm. Se on luetteloitu vuonna 1956 "museolöytönä", ts. esineenä, jonka numero on kadonnut tai jota ei ole koskaan ollutkaan. Lautanen on erurooppalaista tilaustyötä, kullalla ja vihreällä koristeltu, ja keskellä olevassa soikiossa on kahdet nimikirjaimet ASS ja ACL.

Lautanen esiintyy Heikki Hyvösen kirjassa Kiinalaista posliinia (1986) sivulla 243. Mitä ilmeisimmin kyse on yhdestä Ruotsin Itä-Intian kauppakomppanian vuosina 1731-1813 Göteborgin kautta Ruotsiin ja Suomeen tuomasta 2 miljoonasta posliiniesineestä. Hyvönenkään ei tuolloin saanut selville, kuka tämän lautasen tilaaja oli, ja nyt mietinkin onko sitä koskaan mahdollista saadakaan selville? Keitä olivat ASS ja ACL? Säätyläisiä aivan varmasti, kellään muulla ei olisi ollut varaa Kiinassa teetettyyn astiastoon.

Museoissa on valtavasti esineitä, joiden nimikirjaimia ei koskaan ole voitu selvittää. Talonpoikaisten hopeapikareiden osalta se tuntuukin toivottamalta. Mutta olisiko vaikka sukututkijoilla jonkinlaiset saanssit ratkaista arvoitus?

Kuva: TMK

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...