perjantai 19. lokakuuta 2012

Lohikäärmeen surmaaja ja muita johanniittojen suurmestareita

Musée de Clunyssa on johanniittojen ritarikunnan suurmestareiden hautakivia ja arkkuja, kaikki peräisin ritarikunnan Rhodoksen ajoilta (1309-1522)


Takaseinällä Dieudonné de Gozonin hautakivi. Hän oli suurmestarina 1346-53 ja surmasi sinä aikana saarta piinanneen lohikäärmeen ja ripusti sen pään yhdelle kaupungin porteista. Suuren krokotiilin kalloksi todettiin se myöhemmin.

Hautakiven alla Giovanni Battista Orsinin alias Jean-Baptiste des Ursinsin arkku. Hän oli suurmestarina 1467-76.

Etualalla Robert de Juillyn alias Robert de Juliacin hauta. Hän oli suurmestarina 1377-74.


Vasemmalla Jacques de Milly, suurmestarina 1454-61, oikealla Pierre de Corneillan, alussa mainitun lohikäärmeen surmaajan seuraaja, joka oli suurmestarina 1353-55.

Kaikki muistomerkit sijaitsivat aikoinaan Pyhän Johanneksen kirkossa Rhodoksen vanhassakaupungissa. Sieltä ne hankki vuonna 1877 museon kokoelmiin Italian konsuli nimeltään Panni, kertoi näyttelyteksti.

Kovin paljon sanottavaa ei minkäänkielisillä Wikipedioilla ole näistä suurmestareista. Edes Desmond Sewardn kirja The Monks of War ei mainitse heistä kuin Jacques de Millyn, jonka aikana tehtiin menestyksekkäitä hävitysretkiä Turkin rannikolle. Kaikki nämä suurmestarit hallitsivat aikana, jolloin ritarikunnan päävastustajana oli mamelukkien Egypti. 1400-luvun lopulta lähtien pääviholliseksi nousi osmannien Turkki, jota vastaan taisteltiin kuuluisat piirityksen Rhodoksella 1480 ja 1522, ja Maltalla 1565.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...