tiistai 26. lokakuuta 2010

Matias Kettilmundinpoika


Turun linnan varhaisvaiheen kuuluisimpia asukkaita oli Matias Kettilmundinpoika. Hän toimi Turun linnan päällikkönä ja "Suomen päämiehenä" (capitaneus Finlandensis) laajoin valtuuksin vuosina 1324-26. Linnalle tuo kausi oli lyhyt, mutta loistelias. Matias kuului Ruotsin mahtavimpiin miehiin ja hänen taloutensa oli todellinen ritarihovi. Matiaksen testamentti on säilynyt ja siinä on lueteltu hänen palveluksessaan ollut väki haukkametsästäjää myöten.

Turun linnan keskiaikaiseen vierashuoneeseen avattiin viime keväänä Matiaksesta kertova näyttely, joka on auki 31.7.2011 saakka. Turun linnan ritariklubi vieraili näyttelyssä pari viikkoa sitten, jolloin linnanrouva Katariina kertoi lapsille elämästä ritarihovissa. Turku-TV kuvasi vierailun Vekarat-ohjelmaan ja sen voi katsoa täältä.

Viime kesän keskiaikapäivien ajaksi yleisölle avattiin linnan luoteiskulmassa oleva ns. ensimmäinen asuinhuone. Matiaksen perhe asui juuri näissä tiloissa, ja niihin asettui nyt hänen seurueensa (alias Vapaakomppania) kahdeksi päiväksi yleisön ihmeteltäväksi (kuva ylhäällä).

Verkosta löytyy Matiaksesta Nordisk familjebokiin pohjautuva ruotsinkielinen Wikipedia-artikkeli ja paljon lyhyempi suomenkielinen. Niin, ja onhan myös Tuomolan Simo blogannut hänestä.

Kuva: TMK/Martti Puhakka

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...