maanantai 23. syyskuuta 2019

Turusta Tarttoon

THY:n syysmatka suuntautui tänä vuonna Valgamaalle ja Latgalliaan. Matkaan lähdettiin sateisesta Turusta keskiviikkoiltapäivällä Sirkkalan kasarmin edestä.


Myrskyisän sään vallitessa ajettiin Helsingin Länsisatamaan Katajanokalle, siellä Megastariin ja sillä yli Suomenlahden Tallinnaan Hestia Hotel Europaan. Hotellin aamiaishuoneen seinän takana aamu Tallinnan satamassa valkeni poutaisena.


Kun oli vielä leikitty hotellin aulan nähtävyyksein kanssa...


matka jatkui suoraan Tarttoon, tuttuun jo monesta kerrasta. Raatihuoneen edessä oli muistutus Tarton valinnasta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2024.


Paikallaan näytti olevan tämä yliopiston kulmilla oleva muraalikin.


Tartossa oli kahvitauon mittainen pysähdys, riittävä kipaisuun linnavuorelle kahville ja lasilliselle Vana Tallinn -likööriä, perinteiseen tapaan.


Tarton linnavuoresta (Toomemägi) ja sen nähtävyyksistä olen postannut täällä, täällä, täällä ja täällä, joten nyt vain vilkaisu goottilaisen tuomiokirkon päälaivaan, joka raunionakin kurottelee korkeuksiin.


Laivan itäpäässä oli informaatiota baltian katolisen ajan hiippakunnista. tarton piispa hallitsi osaa hiippakunnastaan maallisena ruhtinaspiispana puolta hiippakunnastaan (harmaa alue). Piispan entsisille maille Tartosta lounaaseen suuntautui meidänkin matkamme tästä eteenpäin.


Tuomiokirkon kuori on sen ainoa käytössä säilynyt osa. Kipaisin sen museokauppaan ostamaan reissun ensimmäisen matkamuistomukin museon kahvihuoneeseen vietäväksi.

.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...