keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Kurkistus Turun linnan Librikamareihin

Turun linnan länsipäässä sijaitsevat pienet ns. librikamarit eivät ole yleisölle auki, silti ne on nimetty metallikirjaimin suomeksi ja ruotsiksi kuten päälinnan muutkin huonetilat. Kömmänöiden ajatellaan palvelleen linnanherran arkistona/kirjastona, siitä nimi.


Paljonpa ei itse asiassa nähtävää olekaan, mutta uteliaiden tyydytykseksi kurkistamme nyt tähän salaperäiseen tilaan, joka käytännössä on viereisen (niin ikään yleisöltä suljetun) tauluvaraston lisätila kaikkine siihen liittyvine kuljetuslaatikoineen, irtokehyksineen ym.Uloimmassa tilassa on jo ikkunoitakin, länteen merelle päin.


Tilaa käytettiin aiemmin kipsi- ja puuveistosten säilytykseen. Ne on korjattu parempiin säilytystiloihin, mutta muutama kipsipää hyllyllä vielä katselee. Ne lienevät kuuluneet historiallisia pukuja yllään kantaneille nukeille ja ovat tietysti sellaisenaan museon historiaa.


Alemmalla hyllyllä katselevat kaihoisasti ulos Minna Canth ja Kustaa Vaasa. Jälkimmäinen valmistui Kalmarin unionia käsittelevään näyttelyyn 1997.


Mutta mitä muistomerkkiä kuvaa heidän välissään oleva kipsinen pienoismalli? Jätämme sen tämänpäiväiseksi yleisötehtäväksi.


Päivitys 11.4.2016: Kipsiveistos on mitä ilmeisimmin Vapaajoukon vainovalkea -nimisen Korppoon Pensarissa sijaitsevan Skärgårdens Frikårin muistopatsaan luonnos.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...