tiistai 23. helmikuuta 2016

Kenkälaatikollinen dominikaaniluostaria

Aina löytyy museon nurkista jotain, tänään aiheena kenkälaatikko, jossa kannen tekstin mukaan oli "kalkkimaalauksen ja saviastioiden palasia Turun dominikaaniluostarista". Palaset oli löydetty kaivettaessa Kaskenkadulla sijaitsevan As Oy Panternin perustuksia.


(Ja koska joka tapauksessa joku kiinnostuu, mitkä kengät siinä laatikossa on ollut, niin kerrotaan että Nokian beiget kesäkengät merkkiä Stadion, mallia Alli ja kokoa 28.)


Pantern rakennettiin 1909-10, ja 100 vuotta täyttäessään talosta julkaistiin Turun museokeskuksen kustantama historiikki. Sen alaotsikkokin oli Talo luostarin raunioilla. Maalin jäänteitä mainituissa fragmenteissa tosiaan on, mutta aika kova taiteentuntija täytyy olla jos niistä vielä jonkin kuva-aiheen tunnistaa.Keramiikka oli kaksi palaa. Oma asiantuntemukseni ei riitä kertomaan voisivatko ne olla mustainveljesten ajalta.


Yksi mysteeri on miksi esineet oli kääritty vuoden 1920 Hufvudstadsbladetiin.


Talon perustuksethan oli kaivettu jo vuosikymmen aiemmin. Nokian kenkälaatikko on vieläkin myöhäisemmältä ajalta, ilmeisesti 1930- tai 1940-luvulta. Oliko D. Sternberg otettuaan sirpaleet talteen säilyttänyt niitä ehkä parikymmentä vuotta ennen kuin raaski tuoda ne museoon?

Joka tapauksessa kesti vuosisadan eli vuoteen 2016 ennen kuin ne diarioitiin ja saivat päänumeron 23246, kuten tarkkasilmäisimmät ensimmäisestä kuvasta jo huomasivatkin.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...