maanantai 10. helmikuuta 2014

Liettuan suuriruhtinaiden palatsi

Venäläiset tuhosivat Vilnassa sijaitsevan Liettuan suuriruhtinaiden palatsin jo 1800-luvun alussa. Sen uudelleen rakentaminen on ollut itsenäistyneen Liettuan suurimpia kulttuurihankkeita. Yleisölle palatsi avautui viime vuonna. Tässä näkymä linnavuorelta käsin.


Sisäänkäynti on palatsin edustalla olevalta aukiolta käsin.


Sisäpihan esiintymislava.


Rakennuksen pohjakerroksessa on turkulaisen Aboa Vetus & Ars Novan tapaan esillä kaivauksissa esiin tulleita perustusten ja kellareiden jäänteitä.Myös puisia jäänteitä on säilynyt, joko palatsin paikalta tai muualta Vilnasta, en ole ihan varma.
Ja varsinkin tuntui löytyneen kaakeliuunien kaakeleita. Niitä oli käytetty malleina yläkerran uunien ennallistuksissa.Linnavuoren ylä- ja alalinnan eri rakennusvaiheista oli useita pienoismalleja.


Kartoilla näkyi luonnollisesti Turku ja Suomen herttua/suuriruhtinaskunta.


Ja syynä on tietysti tämä nainen, liettualaiselta nimeltään Kotryna Jogailaité. Juuri tässä palatsissa Suomen herttua Juhana (liettuaksi Jonas) ja Katariina Jagellonica avioituivat 1562 ja lähtivät uuteen hoviinsa Turun linnaan.


 Linnavuoreen sopivasti oli esillä myös menneisyyden sotaisempia fragmentteja.
Komea rivi hilpareita oli paremmin säilynyt.


Entistetyistä juhlahuoneistoista vain muutama kuva. Kaikki antoi kovin uuden vaikutelman johtuen siitä että se uutta olikin. Kaakeliuuneja oli useammassakin huoneessa, ja upeita ne olivatkin.
Sisääntulo- ja poistumisaula oli rakennettu sisäpihan alle täysin uuteen tyyliin, eräällä tapaa samoin kuin Erik Bryggman teki Turun linnan sisääntuloaulan suhteen.

.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...