torstai 19. heinäkuuta 2012

Arn - ristiritari Ruotsista


Taivaan pilarit päättyi, mutta tänään tulee jatkoa viime viikolla esitetylle elokuvalle Arn - Temppeliritari. Ja kas, anarkia vallitsee myös 1100-luvun Ruotsissa, ja päät lentelevät kun Erikin ja Sverkerin suvut taistelevat kruunusta. Jumalalle annettu poikalapsi Arn Magnusson varttuu luostarissa ja oppii siellä asetaidot veli Cadfaelin tapaisen ristiretkiveteraanin opastuksella. Taidoille onkin käyttöä kun Arn joutuu poliittisen juonittelun seurauksena eroon morsmaikustaan ja vuosiksi sotimaan Pyhään maahan temppeliritareiden joukoissa. Sankari päihitti ykkösosassa itsensä Saladininkin, mutta miten käynee tänään YLE TV2:lta klo 22:05 tulevassa jatko-osassa Arn – Pohjoinen valtakunta. Elokuvat perustuvat Jan Guilloun romaanitrilogiaan ja saivat ensi-iltansa 2007 ja 2008 eli varsin pian vuoden 2005 Kingdom of Heaven jälkeen, jossa siinäkin taisteltiin Jerusalemin hallinnasta.

Kuulemma kalleimpia koskaan tehtyjä ruotsalaisia elokuvia, ja mellevää melskettä ne ovatkin, mutta temppeliritareiden surcoatit on varustettu varsin merkillisellä ristillä.


Mitenkään outo se ei ole, vaan hyvinkin tuttu, portugalilaisen Kristuksen ritarikunnan tunnus, joka purjeissaan mm. Vasco da Gama purjehti Intiaan:


Järjestö perustettiin temppeliritareiden seuraajaksi 1300-luvun alussa, mutta missään muissa näkemissäni ennallistuksissa en ole nähnyt tätä ristiä 1100-luvun kontekstissa.

Mutta se nitpickingistä, sanon kuten Peter von Bach: antoisaa elokuvailtaa.


2 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Taivaan pilarit oli kyllä aivan loistava ja kiitän kovasti sen sarjan vinkkaamisesta! Jaksoja olisi voinut olla enemmänkin.
Tästä temppeliritarista en ole niin innoissani.

Kari Hintsala kirjoitti...

Ei kai auta kuin odotella sarjaa “Maailma vailla loppua”,
josta Timo kertoi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...