tiistai 10. heinäkuuta 2012

Veli Cadfael


Tänään tulee taas Taivaan pilareita, mutta se ei ole suinkaan ensimmäinen 1100-luvun Englannin "anarkian aikaan" sijoittuva TV-sarja. Sellainen oli myös 1990-luvulla tuotettu ja myös Suomessa esitetty Cadfael, jossa samanniminen ristiretkien veteraani väkivaltaan kyllästyneenä vetäytyy Shrewsburyn luostariin. Pahoilta teoilta ei sielläkään pakoon pääse, vaan Cadfael joutuu ratkomaan murhamysteerejä nokkeluutensa ja elämänkokemuksensa turvin. Kyseessä on siis keskiaikaan sijoitettu dekkarisarja, luojanaan Edith Pargeter (1913-1995), joka julkaisi sarjan kirjalijanimellä Ellis Peters.

Pargeter kirjoitti kaikkiaan 21 Cadfael-dekkaria, joista vain viisi ensimmäistä on suomennettu, niistä enemmän täällä. Muistaakseni itsellänikin on niistä yksi, jossakin kirjahyllyn taaemmassa rivissä. Kevyttä kesälukemista, tämä näin vinkiksi, jos joku sattuu niitä antikasta löytämään.

1 kommentti:

Kari Hintsala kirjoitti...

Muistin väärin molemmat seikat. Omistamani Cadfael oli eturivissä eikä se ollut suomennos vaan alkuperäiskielinen sarjan 8. osa, The Devil's Novice.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...