keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Miniatyyri Suomen sodan sotilaasta


Toissaviikkoisen antiikkiteeman jatkoksi miniatyyri Turun museokeskuksen kokoelmista. Kooltaan 7 x 6 cm maalauksen mallina on ollut kapteeni Henrik Johan Finckenberg (1776-1859). Tämä Turun läänin rykmentin upseeri osallistui Siikajoen ja Ruonan (Salmen) taisteluihin ja sai ansioistaan Miekkaritarikunnan kunniamerkin 1809. Sodan jälkeen hän palasi Lokalahden Palkkisten kartanoon, jossa asui kuolemaansa saakka.

Kuvassa Henrikillä on 1800-luvun alun univormu ja hulmuava empirekampaus. Palanen tummia kutreja on säilynyt miniatyyrin takana:


Emme tiedä miniatyyrin maalaajaa tai maalausaikaa, mutta kehyksen on valmistanut Turussa 1803-17 toiminut kulta- ja hopeaseppä Gabriel Holming. En ole miniatyyrien(kään) asiantuntija, joten kysyin etevämmältä kollegalta. Kävi ilmi, että näin suurikokoiset miniatyyrit ovat yleensä miesten lahjoja naisille, eivät tarkoitettuja kannettavaksi mukana (vaikka sekin oli mahdollista) vaan säilytettäväksi telineellä kaapin päällä. Naiset taas antoivat miehille pienempiä kuvia, joita kannettiin takin sisällä sydämen kohdalla - myös niissä saattoi olla kuvan henkilön hiustupsu.

Miniatyyri saattoi olla lahja Henrikin äidille, mikä selittäisi sen myöhemmän periytymisen. Museon kokoelmiin esine on tullut Henrikin veljen tyttärentyttären lahjoittamana.

Kuvat: TMK

3 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Taas opin uutta. Enpä ole tiennyt että miniatyyrien taakse on jemmattu hiustupsuja. Jännää.

Kari Hintsala kirjoitti...

Juu, nämä kiehkurat ovat aika yleisiä, ne vain tahtovat unohtua, koska julkaisuissa esitellään vain etupuoli, ja näyttelyissä sama juttu.

Miniatyyrien kultakausi oli 1700-luvun loppu ja 1800-luvun alku. Valokuvaus syrjäytti miniatyyrit 1800-luvun puolivälissä ja itselleni tuli juuri mieleen josko henkilöpotrettien soikea muoto suorastaan periytyisi niistä?

Hurmioitunut kirjoitti...

Tuossa muodossa voisi hyvinkin olla jotain perää...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...