tiistai 5. kesäkuuta 2012

Marco Polo ja futuristit


Turun museokeskuksen henkilökunta teki TYKY-matkan pääkaupunkiseudulle peräti kahden bussilastillisen voimin, ja ensimmäinen kohde oli Espoon kaupunginmuseon Marco Polo - mies ja myytti -näyttely. Kuvaaminen oli esineitä lainanneiden italialaismuseoiden toivomuksesta kielletty, joten tässä vain näkymä sisäänkäynnistä.

Visuaalisesti hieno näyttely, mutta odotukseni olivat varmaan olleet liian korkealla, kun kokonaisuus ei potkaissut oikein kunnolla. Venetsialaisen kaleerin (melko suuri) pienoismalli ja nahanpalasista tehty lamellaarihaarniska olivat ehdottomat kohokohdat. Tuntumaa mongolipaimentolaisten elämään sai astumalla jurttaan. Ensimmäinen jurttakäyntini museonäyttelyssä se ei ollut, sillä sellainen pystytettin 1990-luvun lopulla Muinaiset unkarilaiset -näyttelyyn Turun linnaan - niin, ja turisimmehan Moilasen Mikon kanssa sellaisessa Turun toissavuoden kirjamessuilla.

Toisena kohteena oli EMMAn Uusi taide - nopeus, vaara, uhma: Italian futurismi 1909-1944. Teoksia oli valtavasti ja aikaa valitettavan vähän, koska lounastauko painoi päälle (niinpä niin, vatsa ennen taidetta...). En ole oikein koskaan tiennyt mitä futurismista ja 1900-luvun alun koneidenpalvonnasta ajatella. Jälkiviisautta ehkä, mutta jotenkin on ollut vaikeaa eläytyä väkivaltaa, sotaa ja anarkiaa ihannoivaan taidesuuntaukseen edes camphenkisesti. Ja onhan jonkinlaiden paradoksi sekin, että museoiden tuhoamista vaatinut taide on päätynyt museoon!

(jatkuu...)


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...