tiistai 27. maaliskuuta 2012

Napoleonin Egyptinretki (1)

Napoleon's Egyptian Campaigns 1798-1801 on Ospreyn vanhempaa vuosikertaa ja ilmestyi Men-at-Arms-sarjassa jo vuonna 1978. Aikajanan jälkeen kirjanen keskittyy taistelevien osapuolten sotilaspukuihin. Mamelukit on jätetty vähemmälle ja colour platet jaettu tasan ranskalaisten ja brittien kesken.

Koska ranskalaisten yhteydet kotimaahan katkesivat heti saapumisen jälkeen Abukirin meritaistelun vuoksi, oli selvää että heidän oli pian viriteltävä vormujaan miten parhaiten taisivat. Tässä näkyy mennyn usean kokeilun kautta. Kevyet puuvillapuvut havaittiin kylmiksi aavikon öissä, joten niiden jatkeeksi oli hankittava mantteli. Puuvilla kului myös äkkiä, joten jälleen palattiin villaan. Takinvärejäkin oli lopulta melkoinen kirjo. Omintakeisin keksintö oli tupsulla varustettu nahkainen lippis, jollainen näkyy kansikuvan oikeanpuoleisen hepun päässä. Briteillä huoltolinjat toimivat koko ajan eikä paikallisten varianttien luomiseen ollut aihetta.

Vanhempaa vuosikertaa ovat luonnollisesti myös kirjan tekijät. Kirjoittaja Michael Barthorpin kerrotaan olleen eläkkeellä brittiarmeijasta vuodesta 1968 lähtien, ja niiltä main on kuvioissa ollut kuvittaja Gerry Embletonkin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...