sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Napoleonin haudalla


Les Invalides on Ranskan sotahistorian pyhättö, jossa militariaharrastajan on pakko käydä jos kaupunkiin eksyy. Tähän sotaveteraanien kodiksi rakennettuun kompleksiin kuuluu paitsi kolme museota, myös Église Saint-Louis des Invalidesin kirkko sekä siihen valmistumisen jälkeen lisätty Église du Dôme, jonka kupolin esikuvana monen muun vastaavan tavoin oli Pietarinkirkon kupoli.


Sen alle Saint Helenan saarella kuolleen Napoleonin jäännäkset tuotiin 1840 juhlallisessa rituaalissa nimeltä retour des cendres ("tuhkien palautus") ja sijoitettiin lattiatason alapuolelle tehtyyn pyöreään kryptaan, ja siellä sarkofagiin, joka on Äänisen seudulta louhittua aventuriinikvartsiittia eikä peräisin Suomesta. (Katso kuitenkin mielenkiintoinen perimätieto Porvoon seudulta.) Vihreä graniittijalusta on tuotu Ranskan Vogeeseilta.

Ja pitihän siinä tietenkin yrittää poseerata kuin tiedättehän kuka, mutta pieleen meni, sarkofagikin on eri kulmassa.


Kappeliin on haudattu melko lailla väkeä, mm. Napoleonin kaksi veljeä. Tässä Joseph, jonka pikkuveli ehti istuttaa niin Napolin kuin Espanjankin valtaistuimelle, jälkimmäisen seurauksena tuhoisaksi koitunut sota.


Henri de la Tour d'Auvergne, Vicomte de Turenne (1611-1675) taisteli ruotsalaisten rinnalla 30-vuotisessa sodassa ja ehti vielä sotaan Hollantia vastaan 1670-luvulla.


Sébastien Le Prestre de Vauban (1633-1707) oli arkkitehti, jonka nimi on linnoitusten historiassa suoranainen käsite. Hän paitsi suunnitteli valtavan joukon uusia linnoituksia bastionijärjestelmän pohjalta, myös kehitti menetelmiä piirittää niitä.


Täysin erilainen on Ranskan joukkoja ensimmäisessä maailmansodassa johtaneen Ferdinand Fochin hauta: kahdeksan poilua kantamassa marsalkkaansa haudan lepoon.


Hubert Lyautey taitaa olla useimmille täysin tuntematon nimi. Hän näyttää kunnostautuneen lähinnä siirtomaasodissa ja flirttailleen elämänsä lopulla ranskalaisten fasistien kanssa. Täällä hänenkin sarkofaginsa silti oli.


Napoleonin, sen numero I:n, lisäksi olemme kohdanneet jo Napoleon III:n. Mutta kuka oli Napoleon II? Hän oli alkuperäisen Napoleonin ainoa avioliitosta syntynyt jälkeläinen, "Rooman kuningas", joka isänsä syrjäyttämisen jälkeen eli loppuelämänsä Itävallassa ja kuoli tuberkuloosiin jo 21-vuotiaana. Sinne hänet myös haudattiin, mutta 1940 Adolf Hitler lahjoitti ruumiin sodassa juuri voittamilleen ranskalaisille (!). Hän on nyt samassa kappelissa isänsä kanssa, mutta ilman sydäntä ja sisäelimiä, jotka ovat edelleen Wienissä.


Ennenhän tämä sydänten hautaaminen erilleen ruumiista oli hyvinkin yleistä: Wikipedia listaa yhdeksän ihmistä, joista Invalidikirkossa on vain sydän.

Luodaan vielä katsaus kupoliin...


...ennen kuin käväistään toista kautta varsinaisessa Invalidikirkossa. Perinteiseen tapaan sen seinille on ripustettu sotasaaliina saatuja lippuja.Ottaen huomioon, miten kauan Ranskan voittoisista sodista on, lienevät liput viruneet uv-säteilyn armoilla kauemmin kuin yhdenkään tekstiilikonservaattorin sielu sietäisi.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...