keskiviikko 19. lokakuuta 2011

IWM - ajokki aavikolta


Imperial War Museumin viimeisen päälle restauroitujen sotilasajoneuvojen joukossa oli myös muutama "luonnontilainen", tässä niistä yksi, Long Range Desert Groupin Chevrolet-merkkinen kuorma-auto. Nämä aavikon kaukopartiojoukot toimivat suomalaisten päämajan kaukopartioiden tavoin pääasiassa tiedustelun palveluksessa, mutta osallistuivat ajoittain myös sissitoimintaan (jonka brittien osalta aavikolla hoiti enimmäkseen SAS).

LRDG:n ajoneuvoista oli riisuttu kaikki turha, jotta aseille ja varusteille saatiin mahdollisimman paljon tilaa. Muonaa ja vettä tarvittiin paljon, sillä retket saattoivat kestää useita viikkoja. Pohjois-Afrikan sotaretken päätyttyä 1943 LRDG toimi itäisen Välimeren alueella ja se lakkautettiin sodan loputtua 1945.

Tämä kyseinen ajoneuvo kuului uusiseelantilaiselle partiolle. Se löydettiin aavikolta 1980 ja pelastettiin sieltä vuonna 1983. Mistään ei käynyt ilmi, onko IWM:lla koskaan tarkoitus entisöidä tätä aavikkotuulten hiomaa autovanhusta.
Kuten näkyy, kyydissä oli vielä muutama kappale brittien kelvottomia kanistereita, jotka aina kun mahdollista vaihdettiin tukeviin saksalaisiin jerrykannuihin.

Ospreyltä ilmestyi viime vuonna Warrior-sarjassa julkaisu Long Range Desert Group Patrolman, josta löytyy otteita googlekirjoista täältä. Battle Orders -sarjan opuksessa Desert Raiders: Axis and Allied Special Forces 1940-43 on myös käsitelty LRDG:n operaatioita, näyte löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...