torstai 22. huhtikuuta 2010

Tukholman museoissa


Näyttelytyöryhmämme matka vei tällä kertaa Tukholmaan.

Ensimmäinen kohteemme oli Keskiaikamuseo, jossa Tina Rodhe opasti meitä. Taannoin uusittu perusnäyttely perustuu suuresti rekonstruktioihin. Alkuperäistä on vain keskellä oleva pala kaupunginmuuria sekä joukko kaivauslöytöjä muutamissa vitriineissä. Epäilemättä tämä onkin paras tapa havainnollistaa arkeologisia löytöjä, jotka usein ovat varsin fragmentaarisia. Vaihtuvana osiona oli näyttely Birger-jaarlin syntymän 800-vuotisjuhlan kunniaksi.

Tämän jälkeen hajaannuimme kukin tahoillemme. Keskiaikamuseo sijaitsee Helgeandsholmenilla ja heti salmen takana on Kuninkaanlinna ja siellä Kuninkaallinen Varuskamari. Varuskamarin kokoelmissa on Ruotsin kuninkaallisten vaatteita, aseita, ajopelejä ynnä kaikkea muuta vuosisatojen ajalta. Varsin perinteinen museonäyttely, mutta vaikuttavat esineet puhuvat puolestaan.

Lounaan jälkeen matka jatkui Historialliseen museoon, jossa jalkoja säästi se, että koko toinen kerros oli suljettu rakenteilla olevan Ruotsin historian näyttelyn vuoksi (aukeaa toukokuussa). Alakerran viikinkinäyttely oli perinteisin osuus, muun esihistorian osuudessa oli hyödynnetty monenlaisia elävöittämisideoita.  No jaa, ehkä kaikkien perinteisin oli sittenkin kellarin Kultahuone loputtomine jalometalliesineineen - vaikuttava aarrekammio kyllä. Museopedagogian osuus oli Arkeoteekki, mahdollisuus testata kykyjään arkeologina.

Lopuksi mentiin vielä Armeijamuseoon, jonka muutama vuosi sitten uusittu perusnäyttely perustuu Keskiaikamuseon tapaan varsin vavahduttaviinkin rekonstruktioihin mm. 30-vuotisesta sodasta ja suuresta Pohjan sodasta. Tosin löytyvät sieltä sitten intohimoisille aseharrastajille kaikki Ruotsin armeijan miekka- ja kiväärimallit siisteissä rivistöissä ja vielä muutama ulkomainenkin päälle. Ala-aulan vaihtuvina nättelyinä olivat mm. kepeä catwalkteemainen univormunäyttely (itse sovitin husaaridolmaania, josta otettua kuvaa ette tule näkemään tässä) ja shokeeraava Miss Landmine - Cambodia 2009.

Kirjahankintoja:
The Museum of Medieval Stockholm
Spel och dobbel under medeltiden - Games and gaming during the Middle Ages
The Royal Armoury in the Cellar Vaults of the Royal Palace

3 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Hankinnoista päätellen et ehtinyt hobbyshoppeen.

Kari Hintsala kirjoitti...

Ei mitään mahiksia, niin oli tiivis kierros. Muuan kollega ehti ostamaan jotain sarjiksia Vanhassakaupungissa kun odoteltiin Varuskamarin aukeamista.

Nimetön kirjoitti...

Vanhastakaupungistahan tosiaan löytyy parikin sen alan kauppaa. Ja tietysti Science Fiction Bookstore. Viimeksi mainitussa kaupassa on mm. hyvä valikoima vähän epätavallisempia scifi/sota/action/kauhu -elokuvia, joita ei löydy ihan joka putiikista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...