keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Saint Crispin's Day


Monissa D-päivää käsittelevissä teoksissa kerrotaan brittiupseereiden lausuneen maihinnousualuksissa miehilleen otteita Shakespearen näytelmästä Henrik V, tarkemmin ottaen puheesta, jonka kuningas piti ennen Agincourtin taistelua Pyhän Crispinuksen päivänä 25. lokakuuta 1415:

And Crispin Crispian shall ne'er go by,
From this day to the ending of the world,
But we in it shall be remembered,
We few, we happy few, we band of brothers.
For he to-day that sheds his blood with me
Shall be my brother; be he ne'er so vile,
This day shall gentle his condition;
And gentlemen in England now a-bed
Shall think themselves accurs'd they were not here,
And hold their manhoods cheap whiles any speaks
That fought with us upon Saint Crispin's day.

Maihinnnousua Ranskaan ja taistelua siellä kuvaava näytelmä oli siis todella ajan hermolla, kun se filmattiin vuonna 1944. Tämä Laurence Olivierin ohjaama, tuottama ja tähdittämä värielokuva tulee YLE Teemalta tänään klo 19.

Miehitettyyn Ranskaan ei englantilaisilla elokuvantekijöillä ollut asiaa, sen sijaan innoitusta lavasteisiin haettiin keskiaikaisista käsikirjoituskuvituksista.
 
Myös toista maailmansotaa käsittelevä ja Suomessa jo useaankin kertaan esitetty TV-sarja sai nimensä em. sitaatista: The Band of Brothers - Taistelutoverit.


EDIT 8.4. Elvisleffoista sanottiin joskus että niissä riittää kun on Elvis ja värit. Tässä ei ollut Elvistä, mutta värejä senkin edestä. Ehkäpä kotirintaman mielialoja paransi jo se että näki jotain kirjavaa sodanaikaisen ankeuden keskellä.

Kenneth Branaghin versio vuodelta 1989 oli kyllä mukaansatempaavampi.

2 kommenttia:

Metsis kirjoitti...

Branaghin elokuvahan on... loistava. Shakespeare eli aikana, jolloin Britannia syntyi kansakuntana. Sitä ennen oli ollut erilaisten anglien, skottien, kymrien ja irkkujen löyhä liitto, joka oli välillä hyvinkin natissut liitoksistaan. Politiikkaan useasti sekaantunut Shakespeare kirjoitti Henrik V:een juuri tämän kohtauksen, jossa Agincourtin mutaisella kentällä kansakunta syntyy. Aikojen kuluessa sitaatista on tullut brittien sotkan muna -tarina.

Kari Hintsala kirjoitti...

Makaaberi ajatus, mutta toisaalta väitetäänhän Kanadan kansakunnankin "syntyneen" taistelukentällä,Vimyn harjanteella vuonna 1917:
http://en.wikipedia.org/wiki/Canadian_National_Vimy_Memorial

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...