perjantai 29. toukokuuta 2020

Antiikki & Design 189 (4/2020)

Tälle numerolle Turku-pisteet, sillä täällä on vierailtu kotimaisella designilla kotinsa sisustaneen Juha Kallion luona Liikeapulaisten talossa. Esineitä on kertynyt kirppareilta ja jopa roskalavoilta eli löytöjä voi tässä scenessä vielä tehdä.

Anna Kortelainen kertoo kolumnissaan keisarinnan kivestä, ja vaikka asia wikipediassakin kerrotaan, en ollut aiemmin hoksannut etä kaksoiskotkan siihen oli suunnitellut lintumaalari Magnus von Wright!

Kiinnostavin oli artikkeli voileipäpöydän (smörgåsbord) historiasta, ja siihen liittyvästä esinemaailmasta. Sen alku oli jo 1500-luvun skandinaavisesta viinapöydässä, jossa tarjoiltua viinaa nautittiin renessanssityylisillä lusikoilla. Niitä on ollut ja tulossa Turun linnan pohjoiseen näyttelyhalliinkin, mutta meillä ei niitä ole ollut tapana kutsua viinalusikoiksi, joita ne siis usein olivat. 1800-luvun lopulla taas oli käytössä viinajäähdyttimiä, joista sai hanasta kolmea eri alkoholijuomaa: pomeranssiviivaa, akvaviittia ja maustamatonta kirkasta. Suomessa ne vei kieltolaki, eikä muistini mukaan meidänkään kokoelmassamme sellaista ole.

Hulppeaa nähtävää olivat historioitsija Myrsky Ylppö-Gammalsin rokokoopuvut, joita voi ihailla myös hänen instagramsivullaan.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...