Tunnustan tässä julkisesti, että Suomenlinna on ainoa asia, jota helsinkiläisiltä kadehdin. Se on uskomattoman hieno paikka, jossa vaellellessa voi fiilistellä linnoitusarkkitehtuurin ääressä, siemailla olutta ja mietiskellä moninaisia historian käänteitä ja merkityksiä. En ehtinyt viime vierailulla kuvata kovinkaan monta linnoitusta, mutta tässä yksi, kruunulinna Ehrensvärd.
Kuten tunnettua, sen porttien päällä on pyöreät graniittiset Ruotsin vaakunat, joista venäläiset hakkasivat kruunut pois, mutta jäljet jäivät.
Palattuani Suomenlinnan lautalla kauppatorille oli edessä tuhansien turistien kuvaama näkymä, ns. keisarinnan kivi.
Obeliski pystytettiin keisaripari Nikolai I:n ja Aleksandran vuoden 1833 vierailun kunniaksi, ja se valmistui 1835. Vuonna 1917 valta ja sen symbolit kukistuivat jälleen, ja kotka palloineen vedettiin alas. Hävitys ei jäänyt pysyväksi, vaan jäljellä olleet sirpaleet koottiin, täydennettiin ja asetettiin taas paikalleen vuonna 1971. Metalliosia on konservoitu ja kullattu sen jälkeenkin.
Vuonna 1971 kukaan tuskin tuli ajatelleeksi että kaksipäinen kotka palaisi Venäjän vaakunaksi, mutta oikeastaan tämän postauksen tarkoitus oli pohtia, onko Suomessa entisöity ainuttakaan Ruotsin vallan aikaista valtiollista symbolia? Ja onko niitä edes murjottuina säilynyt kovinkaan monta?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti