torstai 2. toukokuuta 2013

DDR Museum


Berliinin DDR-museon nimi kertonee kaiken olennaisen. Tämän Spreen rannassa sijaitsevan melko pienen museon teemana on vuosina 1949-90 olemassa ollut Saksan demokraattinen tasavalta, josta useimmiten puhuttiin nimellä DDR, Itä-Saksa tai kerrassaan harppi-Saksa (vaakunan kuva-aiheen mukaan).


DDR:n kaupungit miellettiin usein betonilähiöiksi ja niistä näyttelyn esillepanokin on saanut innoituksensa:


Lännen tavarapaljoutta vastaan ainakin yritettiin kilpailla, tässä kameratuotantoa, jossa mahdollisuudet olivatkin kohtalaiset, sijaitsihan maan alueella vanhaa optiikkaosaamista.


Tavallisen "derkun" arkea: olkkari...


köksä...


ja veski.


Arkea oli myös Trabant eli "Trabbi". Museokävijä pääsi rattiin istumaan.


Eivät olot maailman kurjimmasta päästä olleet, mutta näyttely kertoi myös mikä oli edessä jos hallintoa vastaan pullikoi: kuulustelut...


ja vankiselli.


Valtion arvot omaksuneelle sen sijaan oli tie auki huipulle asti, vaikkapa Volvo 254 TE -limusiinin takapenkille.


Erityisen himoittu etuoikeus oli pääsy matkoille länteen. Siihen oikeutetuille puoluevirkailijoille, tiedemiehille, taiteilijoille ja urheilijoille oli oma nimityksensäkin, die Reisekader.


DDR katosi Saksojen yhdistymisen myötä jo yli 20 vuotta sitten. Omanlaisensa ostalgia siihen on jatkunut nykypäisiin asti. Maan kestävintä perintöä taitavat olla animaatiohahmo Nukkumatti (Sandmännchen) ja liikennevalojen hattupäinen Ampelmann:


Ampelmann on levinnyt entisen länsipuolenkin valoihin, ja Wikipedian kertoma matkamuistokauppa myi hyvin Berliinissä 2011 käydessämme, ostinpa itsekin T-paidan, jonka rinnassa on vihreä ja takana punainen hahmo.

Aikaisemmin samasta aiheesta: Berliinin muurilla.

3 kommenttia:

Mari kirjoitti...

Olet onnistunut käymään hyvään aikaan DDR-museossa. Meidän käydessä viime heinäkuun alussa paikka oli ääriään myöten täynnä saksalaisia koulunuoria. Mitään ei oikein päässyt kunnolla katsomaan tai kokeilemaan. Toki museon kohderyhmää varmaan olivatkin juuri nämä oman maan alle 20-vuotiaat nuoret.

Kari Hintsala kirjoitti...

Olen muissakin maissa ihmetellyt näitä keskikesän koululaisryhmiä. Millaiset loma-ajat siellä oikein on? :-)

Anna Amnell kirjoitti...

Kiinnostava.
Myös Wittenbergissä (oik. Lutherstadt Wittenberg) on DDR-museo. Se kätkeytyy ihmeellisen "Tarinoiden talo" kyltin taakse.

Nuoremmat oppaat häpeilivät näyttelyä, mutta sain iäkkäämmän oppaan. Esillä oli saksalaista esinekulttuuria ja huonekaluja myös ajalta ennen DDR: n aikaa. Ne vaikuttivat tutulta suomalaisellekin. DDR:n aika oli melko traaginen, mutta kylläkin kiinnostava kierros. Kyllä sekä oppaalle että minulle tuli kyyneleet silmiin.

Pieni näyttely leluista oli viehättävä ja kodikas. Linkissä kollaasi leluista.

http://www.flickr.com/photos/amnellanna/5297769152/sizes/l/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...