tiistai 21. toukokuuta 2013

Suuri Pohjan sota 2013 (1)

Rooman imperiumin kriisajoista harppasimme lähes puolitoista vuosituhatta eteenpäin suuren Pohjan sodan ja Pax Baltican pariin. Skenarioista valittiin koko sodan käsittävä eli liikkeelle lähdettiin aivan alusta, tai ei ihan, sillä peli alkaa tilanteesta, jossa Tanska on jo lyöty ja Kaarle XII:n pääarmeija on laivoissa Kattegatin merialueella.

Käytännössä Ruotsin pelaajalla on kaksi vaihtoehtoa: joko purjehtia Liivinmaalle löylyttämään Riikaa piirittäviä saksilaisia, tai mennä tekemään sama Inkerinmaalle Narvaa piirittäville venäläisille. Tässä tapauksessa toteutui jälkimmäinen, lisäksi avuksi tulivat Virossa olevat ruotsalaisosastot. Taistelu tuotti karoliineille raskaita tappioita, mutta kun enimmäismäärä (3) taistelukierroksia oli käyty, oli venäläisten vetäydyttävä, koska maakuntaa kontrolloiva Narva oli ruotsalaisten hallussa. Ruotsalaiset uudelleenryhmittyivät huolto-ongelmien välttämiseksi, eli tilanne näytti tältä:


Kumpikin puoli mobilisoi seuraavilla kierroksilla joukkojaan, ja kaikki saatavilla olevat yksiköt tulivat melko pian kehiin (myös tappiot näytti olevan vielä tässä vaiheessa helppo korvata). Ruotsalaiset kuljettivat meritse vahvistuksia Ruotsista ja painoivat päälle, mikä tiesi taisteluja Pihkovan ja Novgorodin seutujen hallinnasta.

Alla esimerkki taistelutilanteesta, jota varten nappulat on levitetty vapaana olevalle kartan alueelle. Lähimpänä vihollista ovat ensimmäisenä kiistanalaisella alueella olleet, niiden takana myöhemmin tulleet reservit, jotka pääsevät mukaan vasta toiselle kierrokselle.


Koska Venäjän on sijoitettava uudet joukkonsa Moskovaan tai sen molemmin puolin, ohjaa jo sekin painopistettä Moskovan ja Inkerinmaan väliselle akselille. Vaan kasakatpa saikin sijoittaa minne päin Venäjää vain, joten pistin ne Karjalaan ja lähetin rajan yli Pohjanmaalle yrittämään Vaasan pienen varuskunnan kukistamista. Varuskuntien arvo on C1 eli ne taistelevat kolmantena ja osuvat vain ykkösellä, ja kun Vaasan (samoin kuin Kuopion) arvo on vain 1, heittävät ne yhdellä nopalla.

Yllätyshyökkäys ei kasakoilta kuitenkaan sujunut, vaan Savon rykmentti kipaisi paikalle, rökitti ne ja ajoi takaisin Karjalaan. Luulen kuitenkin että kasakkanappula jatkaa Savon rykmentin sitomista Suomeen, pois päärintamalta.


Peliä ehdittiin ensimmäisenä iltana pelata muistaakseni viitisen vuotta (joka vuodessa on 4 kierrosta). Tässä näkymä lopusta, jossa nappulat levitetty kuvallista dokumentaatiota varten:


Pieni sininen kuutio kertoo ruotsalaisten vallanneen Novgorodin ja asettaneen sinne varuskunnan, vaikka itse provinssi onkin venäläisjoukoilla. Muutoin ei pelissä dramaattisempia ole tapahtunut, saksilaiset vasta marssivat kohti Liivinmaata, eivätkä diplomatiaheitot ole tuoneet mukaan uusia armeijoita.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...