tiistai 28. toukokuuta 2013

Sveaborgin tykkisluuppi

Viimeviikkoinen pikavisiitti Suomenlinnaan poiki postaussikermän, jonka ensimmäinen osa on tässä, liittyen linnoituksen ensimmäiseen kauteen osana Ruotsin valtakuntaa (jota Sveaborg turvasi idässä kuten Goteborg lännessä, nimien samankaltaisuus on tätä perua). Aluksi kurkistetaan tänne, Suomenlinnan telakan vanhaan levyhalliin Susisaarella.


Sisällä tervehtivät lapsuuden venerannasta tutut tuoksut. Siellä on valmistumassa Ehrensvärd-seuran ja Viaporin telakkasäätiön yhteistyönä tykkisluuppi Fredrik af Chapmanin piirustusten mukaan.Valmiina alus tulee näyttämään tältä.


Aseistuksena on kaksi paritonnista tykkiä ja neljä pienempää, joista jälkimmäiset tulevat puheiden mukaan toimivina. Aivan airojen varassa ei olla, vaan alus saa moottorit, joilla kuljetella matkailijoita linnoitussaarten vesillä. Alus näytti olevan pitkällä ja syytä onkin, sillä sen vesillelaskuajankohdaksi mainittiin hanketta esittelevässä kyltissä ensi heinäkuu. Ovenpielessä oli tämmöinen hahmo, ja sen jalkojen juuressa keräyslipas, johon itsekin kolikon pudotin.


Hankkeesta on kerrottu eri puolilla verkkoa, mm. useissa blogeissa, ja Youtubesta löytyy lisää.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...