Kannessa kuva tykistä esilinnan pyöreässä tornissa. Sivumäärä on noussut 42:een, ja artikkeleitakin on kaksi, Gabriel Nikanderin Seijarintekijät ja tornikellot vanhassa Turussa, sekä C.A. Nordmanin Turkulaisia kultaseppiä keskiajalla ja heidän töitään. Jälkimmäisen kuvituksena on sellaisia ikonisia keskiaikamme esineitä kuin Ejbyn ja Seilin kalkit.
Kirjanen on julkaistu vasta 1940, ja kovat ajat pilkahtavat yhdessä Nordmanin lähdeviitteessä: "Sodan takia en ole nyt ollut tilaisuudessa tutkimaan lähemmin Uudenkaarlepyyn kalkkia."
Vuosikertomus on viimeiseltä rauhan vuodelta 1938. Linna restaurointi on nytkähtänyt sen verran eteenpäin, että kaupungin ja valtion välillä on päästy sopimukseen "Turun linnan vastaisesta hoidosta". Mielenkiintoista kyllä maakunta-arkeologin tointa kaavailtiin jo tuolloin, ja jos valtio sellaisen perustaisi, tulisi sen haltijasta myös historiallisen museon johtaja.
Erikoisnäyttelynä oli ollut Turun seudun asutushistoria, palokuntamuseo avautui jälleen VPK:N 100-vuotisjuhlien kunniaksi. Marttaliitto teki näyttelyn ulkomuseoon.
Kokoelmat lisääntyivät 118 päänumerolla ja n. 550 esineellä, vuoden viimeinen päänumero oli 13150. Esihistorialliset kokoelmat karttuivat Maarian Taskulassa suoritetuissa kaivauksissa.
Merkkihenkilöitä ei tänä vuonna linnaan saatu, mutta taviksia vieraili 59798. Opastustoiminta mainitaan ensi kerran, sitä sai suomeksi, ruotsiksi, saksaksi, englanniksi ja ranskaksi kolmen markan lisähintaan (pääsymaksu oli arkisin 2 mk ja sunnuntaisin 1 mk)
Ylen Elävä arkisto: Turistina Turussa 1939
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti