perjantai 10. helmikuuta 2012

Kupittaan savea - vaiko Halisten?

Vuosina 1921-69 toiminut turkulainen tiili- ja keramiikka-alan yritys Kupittaan Savi on varsinainen käsite. Sen maljakot ja koriste-esineet ovat monen keräilijän suosiossa, mutta itse asiassa tehtaan tuotannon pääosan muodosti tiilien kaltainen bulkkitavara. Savea tarvittiin paljon ja sitä oli tietysti Aurajoen rantapenkoissa. Savenottopaikalle johti tehtaan oma rata, ns. Kupittaan savirata, joka 1939 ulotettiin joen yli Koroisten ja Halisten kaupunginosien yhtymäkohtaan. Tässä näkymiä samalta paikalta syystalvella 2011.




Sillasta on jäljellä enää yksi betoninen rakenne. Näkymä etelästä tehtaan suunnasta päin Halisiin joen taakse.


Möhkäle on ollut graffitimaalareiden suosiossa niin kauan kuin muistan, mutta nykyinen väritys lienee ihan virallista nykytaidetta signeerausta myöten.


Monoliitti joen puolelta.


Halislaisena tietysti hykerryttää ajatus että "Kupittaan Savi" onkin onkin oikeasti Halisten savea, mutta jos asiaa vielä tarkemmin ajattelee niin eihän itse tehdaskaan sijainnut Kupittaalla vaan Nummella! Lähin asema oli kylläkin Kupittaa ja sitä kautta tuotanto ympäri maata lienee lähtenyt.

PÄIVITYS 2.4.2020. Savenottoalue näyttää ulottuneen aika tarkalleen Halisten ostoskeskuksen parkkipaikan alueelle. (Lähde: Vanhat kartat)

.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...