tiistai 19. toukokuuta 2020

Makkaraa Käsityöläiskadulta

Mauno Mannelinin valokuvatessa turkulaisia teollisuuslaitoksia 1930-luvulla Käsityöläiskatu 7:ssä toimi Suomen Makkaratehdas Oy (nimi oli vuodelta 1935, sitä ennen se oli Oy Turun Uusi Makkaratehdas).


Tapansa mukaan Mannelin kuvasi myös konttorin toimijoita. Sihteeri kirjoittaa ja johtajat räknäävät. Ainakin mapit ovat siistissä rivissä.


Tuotantopuolella painetaan duunia.




Otetaankohan tuossa vasemmalla tilausta vastaan telefoonilla?


Voimansiirtolaitteistot näissä vanhoissa tehtaissa hirvittäisivät nykyajan työsuojeluvastaavia.


Kylmätilat ovat pullollaan makkaroita ja kinkkuja. Tehtaan hinnaston löytää digitoituna verkosta, ja sen mukaan valmistettiin mm. jahti-, suomi-, laukka- ja läskimakkaraa, ja lauantaimakkaran lisäksi sunnuntaimakkaraakin.


Tuttuun tapaan henkilöstö on myös koottu yhteiskuvaan tehtaan kulmaukseen. Monista Mannelinin dokumentoimista tuotantolaitoksista poiketen liha-ala näyttää olleen peräti miesvaltainen, kuvasta erottaa vain yhden naisen.


Mannelin ehti kuvata tehtaan toimintaa myös aiemmalla nimellä.


Makkaranteko oli toki samaa.


Makkaratehtaalla oli myös oma myymälänsä kauppahallissa.



Monista tuon ajan tuotantolaitoksista poiketen tämä on myös jäljellä. Sen löytää edelleen Käsityöläiskatu 7:n sisäpihan kätköistä, korkeiden asuinkerrostalojen joka puolelta ympäröimänä.



Vuonna 1913 valmistunut rakennus on ehtinyt palvella monena, yhä edelleen sen etuseinästä erottaa hämärästi sanan ATELIER.

Mauno Mannelinin kuvat: Turun museokeskusken valokuva-arkisto.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...