tiistai 4. syyskuuta 2018

Dante sodassa

Monikohan lienee kuullutkaan tästä taistelusta, jonka englanninkielinen wikipedia-artikkelikin näyttää perustuvan tähän vastakkoin julkaistuun Kelly DeVriesin ja Niccolo Capponin Ospreyn Campaign-sarjan kirjaseen Campaldino 1289: The battle that made Dante.

Italian kaupunkivaltioiden keskinäisiä kahinoitahan tässä käydään, nimellisesti osana guelfien ja ghibelliinien taistelua (tässä tapauksessa pääosin Firenzen ja Arezzon välillä), mutta monin paikallisin intrigein maustettuna. Strateginen taustoitus oli totta puhuen työlästä lukea, sen verran mutkikkaita kaikki vaihtelevat liittoumat ja juonittelut olivat.

Itse taistelu käytiin Arnojoen varrella, kesäkuun 11. päivänä, ja sen kulku on nopeasti selitetty: ghibelliinit hyökkäsivät ensin, joutuivat saarroksiin ja kärsivät tappion, menettäen 1700 miestä kaatuneina siinä missä guelfit vain 300. Syyttä ei varsinaisia taisteluja siis kaihdettu, vaan Toscanan herruudesta käytiin mieluummin matalan intensiteetin sotaa ryöstöretkin ja piirityksin.

Taistelun kuuluisin osanottaja oli epäilemättä guelfien mukana ollut runoilija Dante Alighieri. Ehkä on liioiteltua puhua post-traumaattisesta stressistä, mutta taistelukentän näkymät muuttuivat myöhemmin infernon kidutusnäkymiksi kirjalijan Jumalaisessa näytelmässä. Matkallaan tuonpuoleisessa hän myös kohtasi taistelussa kaatuneita.

Piirroskuvitus on Graham Turnerin tasokasta joskin hieman ylisiistiä jälkeä. Yksi suosikeistani hän Ospreyn piirtäjänä toki on.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...