keskiviikko 14. joulukuuta 2016

101 esinettä, 101 tarinaa

Turun museokeskuksen uusimman julkaisun, 101 esinettä,  henkilökunta- ja tekijänkappaleet jaettiin eilen. Kyse on Turun historian museo -hankkeen alustamiseksi toteutetusta katsauksesta museon kokoelmiin, ja jos jossain kirja onnistuu, niin vakuuttamaan siinä miten monipuoliset nuo kokoelmat ovat, pitkän historian ja erinäisten hallinnollisten yhdistymisten jälkeen. Kulttuurihistoriallisen kokoelman esineitä, taidekokoelman teoksia, arkeologisen kokoelman löytöjä, luonnontieteellisen kokoelman näytteitä, perinnekasvikokoelman kasveja, valokuva-arkiston valokuvia, museoarkiston kirjoja... Valtaisa kirjo materiaalisia jäänteitä Turun ja Varsinais-Suomen asukkaista vuosituhansien takaa aina nykyhetkeen saakka.

Hanke joukkoistettiin koko museon henkilökunnan yhteiseksi, kaikkiin yksiköihin ja organisaation osiin, niin vakituisille kuin tilapäisille. 101 esineen 101:llä tarinalla on kaikkiaan 52 kirjoittajaa, vaikuttava osoitus osallistumisesta. Ponnistuksen kollektiivisuuden osoitus on sekin ettei esinetekstien kirjoittajia ole nimetty, meidät kirjoittajat on vain lueteltu kirjan alussa. Tuloksena on myös ollut valikoima paitsi erilaisia objekteja, myös virkistävän erilaisia näkökulmia niihin.

Uuden näkökulman hakeminen on jatkunut esineiden kuvaamisessa, jossa siinäkin on ollut mukana koko joukko valokuvaajia, vakituisia ja tilapäisiä kuten kirjoittajissakin. Kun esineiden skaala ulottuu senttimetrin korkuisesta miniatyyristä ratikkaan, ei niiden esittäminen kokonaisuudessaan aina ole ollut järkevää, vaan kuvaajan haasteelliseksi tehtäväksi on jäänyt valita kuvakulma ja yksityiskohta joka eniten kertoo esineen olemuksesta. Esitys itsessään etenee konstailematta, aukeamittain,  vasemmalla sivulla kuva ja oikealla siihen liittyvä teksti, minkä lisäksi esineet on selkeästi numeroitu 1-101.

Mitä esineitä kirjassa on, siitä antaa jo kansikuvakin aavistuksen. Mukana on ikiaikaisia klassikoita Seilin kalkista Kaarina Maununtyttären hampaaseen ja Suomen ensimmäiseen valokuvaan, mutta on myös uhrilähteen kolikoita, laskuvarjosta tuunattu silkkileninki, pornopelikortit, yksikätisen puusepän valmistama keinutuoli ja Herlinien suvulle kuulunut reki - niin, ja tietysti rukinlapa! Mistä esineistä itse kirjoitin, sen jätän arvailtavaksenne.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...